Уряд розгляне Концепцію реформи місцевого самоврядування найближчим часом

підсумки зустрічі Прем’єр-міністра України з міськими головами, яка відбулася в Мінрегіоні

25 березня 2014 року в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України відбулась нарада щодо актуальних питань реформи місцевого самоврядування. В обговоренні взяли участь Прем’єр-міністр України А.Яценюк, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В.Гройсман, Міністр юстиції П.Петренко, народні депутати України – члени міжфракційного депутатського об’єднання «За розвиток місцевого самоврядування».

«Участь у такій зустрічі Прем’єр-міністра України є знаком того, що Уряд серйозно налаштований на проведення реформи», - підкреслив В.Гройсман. Сам Прем’єр на початку зустрічі наголосив, що однією з головних складових плану реформ Уряду є надання додаткових повноважень територіальним громадам і передача повноважень з центру на місця.

А.Яценюк також заявив, що наполягає на ліквідації облдержадміністрацій. «Вважаю це рудиментом минулого і нам необхідно прийняти рішення про внесення змін до Конституції і відповідного законодавства щодо формування місцевих виконавчих комітетів. Виконкоми мають взяти на себе всю повноту відповідальності за стан справ в кожній області. Це забезпечить, в першу чергу, підзвітність тих людей, які будуть розпоряджатися ресурсами місцевої громади, безпосередньо перед місцевою громадою», - сказав Прем’єр-міністр. Створення виконкомів обласних і районних рад замість державних адміністрацій і є одним з елементів реформи, про яку йде мова.

Глава Уряду також додав, що реформа місцевого самоврядування повинна створити чинники, за яких кожна територіальна громада буде зацікавлена у створенні нових робочих місць і збільшенні надходжень до місцевого бюджету. «Це означає, що частина тих податків, які надходять до центрального бюджету сьогодні, після реформи повинні зараховуватися і залишатися в місцевих бюджетах. Це буде особиста зацікавленість громад, органів місцевого самоврядування створювати умови для розвитку підприємництва на своїх територіях», - зазначив Прем’єр-міністр.

Далі слово взяли міські голови. Їх думки сходились в одному – реформу потрібно реалізовувати і якнайшвидше.

Так, Харківський міський голова Г.Кернес звернув увагу на складні умови, в яких доводиться нині працювати керівникам громад, особливо у східних областях. Також він висловив сподівання, що призначення на посаду Віце-прем’єр-міністра колишнього міського голови стане запорукою врахування інтересів громад при реалізації державної регіональної політики.

Також необхідність впровадження реформ у місцевому самоврядуванні підтримали народні депутати Г.Зубко, В.Сальдо, Є.Карташов, Д.Жванія.

У відповідь Прем’єр-міністр України повідомив, що 15 квітня у парламенті з’явиться текст нової Конституції України, яка стане відправною точкою для визначення, які закони далі повинні прийматися для реформування місцевого самоврядування.

А.Яценюк також привітав рішення Мінрегіону щодо перших законопроектів, які найближчим часом повинні бути розглянуті Верховною Радою України. Мова йде про законопроекти щодо права територіальних громад на добровільне об’єднання та співробітництво територіальних громад.

Віце-прем’єр-міністр В.Гройсман зазначив, що реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні передбачає здійснення п’яти основних кроків:

- визначення територіальної основи органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади;

- розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування різних рівнів;

- розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади;

- визначення за кожним рівнем органів влади необхідного обсягу ресурсів;

- встановлення відповідальності органів місцевого самоврядування перед виборцем і державою.

«Це те, що зробить наші територіальні громади дієздатними, дозволить їм самостійно приймати рішення щодо розвитку своїх територій, бо хто, як не громади, краще знають про те, що і як їм необхідно зробити для, щоб кожен мешканець отримував якісні послуги і можливість самореалізації», - наголосив В.Гройсман.

Він також закликав усіх присутніх – і членів Уряду, і народних депутатів, і міських голів - спільними зусиллями сприяти прийняттю необхідних законів і якнайшвидшому впровадженню реформи.

За матеріалами сайту АМУ

Карта-схема територіальних громад та районів Харківської області.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 53 громади, 7 районних рад та Харківська обласна рада, що складає 95,3% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...