Тетяна Єгорова-Луценко обговорила з представниками європейських регіонів питання відбудови Харківщини

Про ситуацію в Україні та допомогу регіонам, постраждалим від російської воєнної агресії, зокрема, про ініціативу патронату з боку європейських регіонів, в йшлося на засіданні групи Європейської народної партії в Європейському комітеті регіонів (EPP-CoR), яке відбулося перед пленарним засіданням Комітету в Брюсселі. У засіданні взяла участь голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

В ході засідання очільник групи EPP-CoR, президент Західно-Поморського регіону (Польща) Ольгерд Геблевіч заявив «Більше 5 мільйонів біженців, з яких 2 мільйони дітей, досягли Європейського Союзу, і їх кількість зростає з кожним днем. Ми, міста та регіони, надаємо першу допомогу та притулок нашим європейським друзям і хочемо більше слухати, щоб дізнатися, як ми можемо допомогти». Він закликав до довгострокового бачення, яке виходить за межі емоцій та реагування на надзвичайні ситуації. Що має включати реконструкцію, яка має бути здійснена за участю європейських місцевих та регіональних органів влади – і, можливо, за допомогою міст-побратимів у ЄС.

Тетяна Єгорова-Луценко розповіла про гуманітарні проблеми, з якими стикаються в різних регіонах країни, а також про напади на гуманітарні акції/коридори. «Все це було зроблено навмисно, щоб тероризувати населення». Вона додала, що «мільйони громадян були змушені покинути країну, а місцеві органи влади повинні були зіткнутися з тягарем цієї кризи, і тому заслуговують на особливу подяку». Єгорова-Луценко також зауважила, що знищені приватні будівлі, лікарні та громадська інфраструктура. Вона підкреслила: «Зараз важливо мати чітке бачення, як відбудувати країну».

«У нас вже є досвід партнерської взаємодії з Великопольським воєводством впродовж понад 20 років. Зараз готується підписання меморандуму з французьким регіоном Гранд-Ест», - повідомила керівниця Харківської обласної ради.

Апостолос Ціцікостас, президент Комітету регіонів, президент Центральної Македонії (Греція), сказав: «Комітет регіонів рішуче підтримує ідею президента Зеленського щодо «патронату». Отже, спираючись на вже налагоджені зв’язки міст по всій Європі, таких як Марсель і Варшава з українськими містами, ми готові співпрацювати з вами для відбудови та реконструкції міст України. Більше того, разом ми можемо побудувати мережу найкращих експертів з регіонального та місцевого рівня влади, створивши у вашому розпорядженні пул експертів».

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна має план післявоєнного відновлення постраждалих регіонів. До цього залучатимуться держави Заходу, що допомагатимуть фінансами та фахівцями. «Одного бюджету України недостатньо, щоб відновити те чи інше місто нашої держави. Я хочу, щоб відновлювали наші партнери. Але тут питання не тільки у фінансах, питання в патронаті того чи іншого міста після війни. Він передбачає не лише фінанси, а й фахівців. Приміром, нас цікавлять фінансисти, архітектори, митці. Велика кількість професій і людей, які приїдуть відновлювати той чи інший регіон, за яким буде закріплена та чи інша держава», - сказав Президент.

Група Європейської народної партії, створена у 1994 році, найбільша в Європейському комітеті регіонів. Партія декларує просування цінностей демократії, прозорості та ефективності, формуючи спільну політику та ставлячи громадян на перше місце.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...