Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) повідомляє про початок відбору учасників для проекту «Навчальні програми професійного зростання» (Participant Training Program) за тематичним напрямком «Взаємодія вищої освіти із ринком праці: виклики часу й новітні моделі» у Київській та Харківській областях.

Навчальна програма «Взаємодія вищої освіти із ринком праці: виклики часу й новітні моделі» проходитиме у Нідерландах і триватиме 1 тиждень. Учасники відбиратимуться шляхом відкритого конкурсу. Група складатиметься з 10 осіб. Також буде відібрано 2-5 альтернативних кандидатів, які зможуть взяти участь у програмі у разі відмови від участі когось з основних кандидатів. Програма розроблятиметься для групи в цілому з урахуванням побажань її учасників. Під час перебування у Нідерландах учасники проживатимуть у готелях. Орієнтовна дата поїздки – з 19 по 25 січня 2014 р. Для участі в програмі кандидатам потрібно мати дійсний паспорт для виїзду за кордон. Усі витрати відібраних учасників програми покриваються проектом, окрім вартості виготовлення закордонного паспорта та транспортних витрат на території України. Знання англійської мови не вимагається, під час програми з групою працюють перекладачі.

Завданнями програми «Взаємодія вищої освіти із ринком праці: виклики часу й новітні моделі» є ознайомити учасників з досвідом у сфері реформування системи вищої освіти, створенні навчальних програм і показати, що навички та знання, набуті під час отримання вищої освіти, повинні відповідати потребам економіки. Під час стажування учасники досліджуватимуть тематику програми з урахуванням прогресивних підходів, реалізованими для покращення доступності та якості робочих місць і консалтингових послуг, які надаються вищою освітою, сучасних методів підвищення працевлаштування випускників і кваліфікованих робітників. Під час стажування у Нідерландах учасники аналізуватимуть ситуацію та заходи, які вживаються для подолання подібних проблем в Україні, складатимуть власні плани дій та створять навчальні модулі, які впроваджуватимуть в Україні після повернення.

Упродовж стажування учасники вивчатимуть та обговорюватимуть такі основні питання:

• особливості голландської освітньої моделі: співпраця освітніх закладів та ринку праці;
  • шляхи співпраці між університетами, урядом і роботодавцями Нідерландів;
  • роль різних установ у подоланні розриву між вищою освітою та ринком праці;
  • механізми подачі інформації щодо потреб сучасного ринку праці в Нідерландах під час навчання в голландських університетах;
  • прогнозування потреб ринку праці та вимоги до випускників університетів і кваліфікованих робітників;
  • системи контролю стану зайнятості та динаміки професійних шкіл та університетів;
  • розробка і впровадження нових моделей для впровадження механізмів співпраці і створення партнерства в різних формах (ради, фонди, асоціації, робочі групи).

• шляхи співпраці між університетами, урядом і роботодавцями Нідерландів;
  • роль різних установ у подоланні розриву між вищою освітою та ринком праці;

Учасники відвідають: Міністерство освіти, культури та наук, Міністерство соціальних справ і зайнятості, асоціацію університетів Нідерландів, університети та інші навчальні заклади, експертні центри, асоціацію коледжів Нідерландів, федерацію профспілок освіти, федерацію промисловості та роботодавців Нідерландів та ін.

Учасниками цієї програми можуть бути:

• представники Міністерства освіти і науки України (Департамент вищої освіти);
  • представники регіональних органів влади (департамент освіти);
  • представники Національної академії педагогічних наук України (Інститут вищої освіти);
  • представники вищих навчальних закладів (проректори університетів);
  • представники організацій роботодавців (відповідальні за взаємодію з вищими навчальними закладами).

Вимоги до кандидатів:

• бути громадянином України;
  • проживати в Україні на момент подання документів, відбору учасників та проведення програми;
  • працювати в установах чи організаціях Київської або Харківської областей;
  • мати щонайменше два роки досвіду роботи і намір працювати у тій самій сфері ще щонайменше 5 років;
  • мати право отримати шенгенську візу та дотримуватися правил, передбачених цією візою.

Співбесіда з кандидатами проводитиметься у м. Харків та у м. Київ орієнтовно 5-6 грудня 2013 р. Транспортні витрати для участі у співбесіді не відшкодовуються.

Координатор програми: Олеся Кравчук, тел. (044) 246-7205, (050) 355-2410, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Обласний конкурс "Разом в майбутнє"

Нормативні документи конкурсу міні-проектів "Разом в майбутнє":

1. Рішення Харківської обласної ради від 18 серпня 2011 року № 227-VI «Про запровадження обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад, затвердження Положення про нього та про внесення змін до Програми розвитку місцевого самоврядування в Харківській області на 2011-2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 15 вересня 2010 року № 1805-V (зі змінами)».
  2. Розпорядження голови обласної ради від 26 грудня 2017 року № 200 «Про утворення Конкурсного комітету обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», затвердження його персонального складу та визнання деяких розпоряджень голови обласної ради такими, що втратили чинність».

3. Рішення Харківської обласної ради від 7 грудня 2017 року № 579-VІІ «Про затвердження Положення про порядок проведення обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад "Разом в майбутнє"».
  4. Положення про порядок проведення обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» (Додаток до рішення обласної ради від 7 грудня 2017 року № 579-VІІ).

Подати заявку на участь у конкурсі (онлайн)