Взаємодія місцевого самоврядування з громадами – важливий стимул регіонального розвитку

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, беручи участь в ХІ тижні регіонів і міст Європи, повідомив про заходи, спрямовані на розвиток місцевого самоврядування в області.

Сергій Чернов висловив переконання, що місцеве самоврядування, яке діятиме на принципах «доброго врядування», активні громади, наділені відповідними правами і ресурсами, мають стати головним двигуном регіонального розвитку і важливим аспектом природної інтеграції України у європейський простір.

«За останній час в області місцеві ради різних рівнів уклали 71 договір про територіальне співробітництво. 16 районів та 6 міст обласного значення беруть участь у міжнародному співробітництві та проектах міжнародної технічної допомоги», - повідомив голова обласної ради.

«Харківська обласна рада приділяє особливу увагу розвитку місцевого самоврядування, роботі з громадами, стимулюванню участі громад у вирішенні питань розвитку територій, - сказав Сергій Чернов. Він підкреслив: «Ці принципи закладені в якості важливої ідеологічної складової програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2012-2016 роки».

«Переконавшись в тому, що ідея залучення громад до участі у спільних з владою та іншими «донорами» проектах має позитивний ефект не тільки для благоустрою населених пунктів, але – і це головне – сприяє активізації громад у подальшому вирішенні цих питань, Харківська обласна рада у 2011 році починає власний конкурс міні-проектів «Разом у майбутнє». З першого року проведення Конкурс знаходить відгук і підтримку громад області. За два роки проведення участь у конкурсі взяли 593 проекту, з яких 128 були визнані переможцями (51 в 2012 році і 77 в 2013).

Маючи на руках позитивні результати такої роботи і враховуючи накопичений досвід, ми прийшли до ідеї створення Обласного ресурсного центру, який на регіональному рівні буде забезпечувати взаємодію з організаціями міжнародної технічної допомоги, акумулювати і систематизувати відповідну інформацію.

З цією метою в липні 2013 року був підписаний Договір про співробітництво між Харківською обласною радою, Харківською обласною державною адміністрацією, Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області та двома провідними харківськими університетами. У серпні при Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області був створений Центр розвитку місцевого самоврядування», - розповів Сергій Чернов.