Куп'янська районна рада

Головна Довідник

63701, м. Куп’янськ, вул. Леніна, 3 тел.факс: (0-242) 5-17-42.  Веб-сайт.

Час вступу до Асоціації: 13 вересня 2007 року.

У селі Кислівка відкрили унікальний музей

27 серпня 2013 року у селі Кислівка Куп’янського району довгоочікуване свято для всієї територіальної громади – після реконструкції відкрито Музей історії с. Кислівка. Привітати з цією подією місцевих жителів приїхали перший заступник голови Харківської обласної ради Олена Олешко, голова Куп’янської райдержадміністрації Геннадій Ківшар, Генеральний консул Російської Федерації у Харкові Сергій Семенов, депутати обласної ради Олег Войтюк, Віктор Красовський та народний депутат України, Герой України Віктор Остапчук, за ініціативи якого відбулась повна реконструкція будівлі музею та благоустрій прилеглої території.

Збирати експонати для музею у 1982 році почала Герой Радянського Союзу Марія Шкарлетова, яка у роки війни була санінструктором 8-ї гвардійської армії. Експозицію розмістили у приміщенні колишньої школи, де навесні 1943 року діяв штаб генерал-лейтенанта Василя Чуйкова, під командуванням якого було проведено чимало успішних бойових операцій.

Будівля, в якій діяв Музей бойової та трудової слави, зведена на початку ХХ століття. З того часу тут не було капітального ремонту. За сприяння народного депутата України Віктора Остапчука у квітні поточного року розпочались роботи з реконструкції, які завершились у серпні. Крім капітального ремонту, проведено благоустрій території, впорядковано газони, а також встановлено унікальний ліхтар на сонячних батареях, який освітлює будівлю музею та прилеглий сквер.

«Від імені голови обласної ради Сергія Чернова, голови обласної адміністрації Михайла Добкіна вітаю усіх вас, дорогі земляки, з такою урочистою подією. Важливо, що музей відкривається саме напередодні 70-ї річниці визволення Харківської області від фашистських загарбників. На цьому історичному місці сьогодні відбувається історична подія. Час плине. З 350 ветеранів, які жили у селі, нині живі лише двоє. Пам'ять про подвиг ваших односільчан має жити вічно. І ця пам'ять потрібна не мертвим, вона потрібна живим, щоб ми жили у мирній країні та працювали заради наших дітей, щоб вони ніколи не знали війни», - сказала Олена Олешко, звертаючись до присутніх.

Після урочистої церемонії перерізання стрічки гості ознайомились з унікальною експозицією Музею історії села. Екскурсію провели учні сільської школи, для яких спеціально пошили форму бійців Червоної Армії.

Також сьогодні у Кислівці Олена Олешко, Віктор Остапчук, Геннадій Ківшар, депутати облради оглянули спортивну залу сільської школи, в якій у цьому році за кошти обласного бюджету відремонтовано покрівлю та підлогу. Тепер потрібно пофарбувати стіни та стелю. Як зауважив народний депутат України Віктор Остапчук, вже підготовлено кошторис на проведення цих робіт і вони розпочнуться найближчим часом.

Василь Чуйков - з 1942 по 1946 рік командувач 62-ї армії (8-ї гвардійської армії), яка особливо відзначилась у Сталінградській битві. Після перемоги у Сталінградській битві на початку березня 1943 року його армію було перекинуто в район Куп'янська. Штаб генерал-лейтенанта Чуйкова розташувався в селі Кислівка. Командувачу армією двічі присвоєно звання Героя Радянського Союзу - за видатні успіхи при визволенні Правобережної України та у Вісло-Одерській операції.

Новини Куп'янського району

Неділя, 01 вересня 2013 19:45
Вівторок, 20 листопада 2012 12:37
Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по місту Куп’янську інформує. За 10 місяців 2012 року відділом (м. Куп’янськ. смт Ківшарівка та