Кожна громада отримала безкоштовну картосхему завдяки ініціативі Мінрегіону та Координатора проектів ОБСЄ в Україні

Відсьогодні кожна громада може вільно завантажити картосхему своєї території. Це стало можливим завдяки ініціативі Мінрегіону та Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Презентація ініціативи відбулася сьогодні в Українському кризовому медіа центрі.

«В ході децентралізації повноваження органів місцевого самоврядування територіальних громад поширилися на усю територію країни і вже не обмежуються територіями населених пунктів. Щоб чітко розуміти свої межі, бачити, що і де знаходиться на їхній території, громадам потрібна проста і зрозуміла картографічна підоснова. Це дозволить більш ефективно управляти територією, інвентаризувати майно і ресурси, планувати розвиток громади. Тому ми спільно з партнерами і створили картосхеми для усіх громад. Вони вже є у вільному доступі. Наголошу при цьому, що картосхеми не визначають юридичних меж громад, їх встановлення – наступний крок, який ми робитимемо спільно з Держгеокадастром», - сказав під час презентації В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій України.

Євген Побережний, спеціаліст із виборів та врядування Координатора проектів ОБСЄ в Україні, зазначив:

«Новоутвореним органам місцевого самоврядування, на жаль, недостатньо інформацією про межі адміністративно-територіальних одиниць. Тому і виникла необхідність розробки таких картосхем. На нашу думку, це допоможе громадам приймати управлінські рішення. Крім того, картосхеми можуть стати основою для більш просунутих інструментів з обліку ресурсів громад, планування їхнього розвитку тощо».

Павло Остапенко, координатор групи експертів з картографії та геопросторових даних (Координатора проектів ОБСЄ в Україні) детальніше розповів про картосхеми:

«Картосхему кожної територіальної громади можна переглянути або безоплатно завантажити в новому розділі «Карти тегромад» у розділі Новий АТУ. Всі карти готові до друку в оригінальному масштабі (від 1 :  5 000 до 1 : 125 000) двох форматів: PDF та JPEG. Масштаб кожної картосхеми у форматі PDF є лінійний і підібраний таким чим, щоб кожна територіальна громада мала змогу роздрукувати карту своєї громади розміром А1. Також для використання картосхем у презентаціях тергромад, сайтах, документах, тощо підготовлена растрова картосхема у форматі JPEG, яка має значно менший розмір файлу»

За його словами, потри те, що картосхеми не встановлюють юридичних меж громад, вони дають змогу зорієнтуватися, де проходить орієнтовна межа громади, куди направляти землевпорядників.

«Для стратегічного планування – це гарний інструмент. Ми тут показали не лише межі, а й дороги державного і місцевого значення, вулиці, розселенську мережу, гідрографію, рослинний покрив, відобразили навіть старостинські округи», - сказав Павло Остапенко.

Для уточнення даних на конкретній картосхемі можна надіслати запит, натиснувши на кнопку «Повідомити про помилку».

«Хоч ці картосхеми і не є джерелом для визначення юридичних меж громад, для розвитку територій на цьому етапі вони дуже користі, бо дозволяють громадам більш стратегічно підходити до свого розвитку. Нагадаю, що єдиним офіційним ресурсом для отримання даних про юридичні межі територіальних громад є Державний земельний кадастр. Щоб встановити чітку юридичну межу, територіальні громади мають розробити землевпорядну документацію, як передбачено законодавством», - зазначив Віктор Голуб, заступник директора департаменту, начальник відділу розвитку Національної інфраструктури геопросторових даних Держгеокадастру.

Сергій Каліман, голова Василівської міської територіальної громади, що в Запорізькій області, розповів, чим корисна картосхема для органів місцевого самоврядування:

«Після утворення Василівської громади у жовтні 2020 року одним з перших постало питання меж та території громади, необхідно було визначити, де наша територія, а де ні. Ми почали вивчати процедуру встановлення меж громад в натурі, але без шпаргалки, в яку можна підглянути, було складно. Тепер завдяки картосхемі ми зможемо пришвидши цю роботу».

За його словами, зараз громада створює власну стратегію, визначає пріоритети розвитку.

«І для цього потрібне розуміння території: яка в нас розселенська мережа, транспортна система, екологічна мережа... Все це потрібно наносити на карту. Частково картосхеми допомагають і тут. Презентовані карти вже є готовою основою, на яку можна наносити усі наші існуючі об’єкти і ті, які ми плануємо створювати. Наприклад, в наших планах є будівництво індустріального парку. Маючи таку карту, я тепер чіткіше розумію, де ми його можемо розмістити», - сказав Сергій Каліман.

Він планує, що кожен структурний підрозділ міської ради нанесе на цю карту всі об’єкти, за який відповідає.

«Так ми перейдемо від абстрактного керування до оперативного. Знаючи де розміщені об’єкти соціальної інфраструктури, чи наші дороги та проїзди, можна буде більш оперативно ними керувати», - зазначив голова Василівської громади.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...