Почесні громадяни Харківської області

Звання "Почесний громадянин Харківської області" є найвищою обласною відзнакою, що присвоюється жителям Харківської області, регіонів України, громадянам інших країн в знак великої поваги до їх політичної та громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток Харківського регіону у сферах економіки, культури, мистецтва, спорту, науки та інших сферах суспільно-громадського життя, що сприяло піднесенню авторитету регіону як на державному, так і на міжнародному рівні.

Початок розділу

РУСНАК Никодим Степанович

Митрополит Харківський і Богодухівський Никодим (Руснак Никодим Степанович) (21.04.1921 - 15.09.2011) - народився в с.Давидівці Кицьманського району Чернівецької області.

У 1962 році закінчив Московську духовну академію.

Трудову діяльність розпочав у 1938 році монахом Хрещатинського монастиря Чернівецької області. З 1955 по 1958 роки навчався в Московській духовні академії, яку закінчив зі ступенем кандидата богослов’я. З 1958 по 1961 роки – заступник начальника Руської духовної місії в Єрусалимі, з 1961 по 1964 роки – керуючий Костромською єпархією, з 1964 по 1970 роки – єпископ, архієпископ Аргентинський і Південноамериканський. З 1 грудня 1970 року керуючий Харківською єпархією. У 1985 році возведений в сан митрополита. Постійний член Синоду Української Православної Церкви.

Ректор Харківської духовної семінарії Української Православної Церкви. Почесний професор Харківського Національного університету ім.Каразіна, Харківської державної академії культури і Харківського державного інституту мистецтв ім.Котляревського, доктор богослов’я Варшавського богословського інституту та Київської Духовної Академії.

Митрополит Харківський і Богодухівський Никодим нагороджений орденом “Дружби народів”, орденами “За заслуги” трьох ступенів.

У складі Асоціації об’єдналися 458 рад різного рівня, що складає 97,9% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 5 об’єднаних територіальних громад