Почесні громадяни Харківської області

Звання "Почесний громадянин Харківської області" є найвищою обласною відзнакою, що присвоюється жителям Харківської області, регіонів України, громадянам інших країн в знак великої поваги до їх політичної та громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток Харківського регіону у сферах економіки, культури, мистецтва, спорту, науки та інших сферах суспільно-громадського життя, що сприяло піднесенню авторитету регіону як на державному, так і на міжнародному рівні.

Початок розділу

ТВЕРДОХЛІБ Катерина Гнатівна

Народилася 7 грудня 1906 року на Валківщині.

Після 3-класної школи у Сніжкові ще рік навчалася у Високопільській 4-класній школі. У 20-х роках Катерина закінчила лікнепівські курси у Валках та Люботині й спробувала себе на посаді вчительки.

Катерина Твердохліб була не тільки вчителькою, а й актрисою. На сцені сніжківського сільського клубу ставили „Назара Стодолю”, „Наталку Полтавку”, „Саву Чалого”, „Украдене щастя”, „Диктатуру” тощо і в кожній п’єсі була роль і для неї. Був у житті Катерини Гнатівни і кінодебют. 1973 року на екрани України вийшов фільм „Катерина Твердохліб”, знятий Харківською студією телебачення та Київською кіностудією ім. О. Довженка. В ньому Катерина Гнатівна зіграла головну роль – роль самої себе. Та найпершою і найголовнішою для неї завжди була роль землероба.

Свій трудовий шлях розпочала у 1929 році в сільськогосподарській артілі “Більшовик”. Вона усе своє життя пов'язала із землею і рідним селом. Разом зі своєю ланкою збирала рекордні врожаї зернових і технічних культур.

Депутат Верховної Ради СРСР трьох скликань в період 1954-1968 років, нагороджена Орденом Леніна (1948, 1949 р.), Орденом Трудового Червоного Прапора (1958 р.), Золотою Зіркою Героя Соціалістичної Праці з врученням Ордена Леніна (1965р.), медаллю «За доблесний труд» (1970р.), званням «Заслужений працівник сільського господарства УРСР» (1981р.), орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня (2006 р.). У 2006 році нагороджена Почесною відзнакою Харківської обласної ради «Слобожанська слава». Неодноразово обиралася депутатом обласної та районної рад.

Загальний трудовий стаж складає 65 років з всього одним записом у трудовій книжці - «Ланкова колгоспу «Більшовик»».

Померла 22 грудня 2007 р.