Почесні громадяни Харківської області

Звання "Почесний громадянин Харківської області" є найвищою обласною відзнакою, що присвоюється жителям Харківської області, регіонів України, громадянам інших країн в знак великої поваги до їх політичної та громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток Харківського регіону у сферах економіки, культури, мистецтва, спорту, науки та інших сферах суспільно-громадського життя, що сприяло піднесенню авторитету регіону як на державному, так і на міжнародному рівні.

Початок розділу

ОСТАЩЕНКО Сергій Михайлович

25.09.1924 - 22.11.2012

Народився 25.09.1924 р. в с.Бєловське Бєлгородської області. Після закінчення школи працював у колгоспі. В Радянській Армії з 1943 року.

Навідник гармати винищувально-протитанкового полку 7-ї гвардійської армії молодший сержант С.М. Остащенко першим переправився через Дніпро і вогнем своєї гармати підтримав дії піхоти по захопленню с.Бородаєвка Дніпропетровської області.

02.10.1943 р. він особисто підбив 3 танки. 26.10.1943 р. йому було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

В 1944 р. закінчив артилерійське училище. Після війни продовжив службу в армії. В 1962 р. закінчив Воєнну артилерійську академію. З 1977 р. полковник Остащенко - в запасі.

Працював в Харківському інституті механізації та електрифікації сільського господарства. Нагороджений орденом Леніна, Великої Вітчизняної війни I ступеня, Червоної Зірки, медалями.

Голова Харківського обласного комітету ветеранів Великої Вітчизняної війни.

У складі Асоціації об’єдналися 387 рад різного рівня, що складає 98,4% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 17 об’єднаних територіальних громад