Почесні громадяни Харківської області

Звання "Почесний громадянин Харківської області" є найвищою обласною відзнакою, що присвоюється жителям Харківської області, регіонів України, громадянам інших країн в знак великої поваги до їх політичної та громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток Харківського регіону у сферах економіки, культури, мистецтва, спорту, науки та інших сферах суспільно-громадського життя, що сприяло піднесенню авторитету регіону як на державному, так і на міжнародному рівні.

Початок розділу

КУШНАРЬОВ Євген Петрович (посмертно)

29 січня 1951 року – 17 січня 2007 року.

Після закінчення у 1973 р. Харківського інженерно-будівельного інституту, працював на Харківському заводі залізобетонних конструкцій.

Партійну роботу розпочав у 1981 р. у Компартії України. У 1989 році став одним із засновників демократичної платформи Комуністичної партії України в Харкові.

У 1990 році за результатами перших в історії незалежної України демократичних виборів був обраний до міської ради, яку і очолив. У 1994 р. вперше харків'яни безпосередньо самі обрали Є.П.Кушнарьова мером.

У 1990 році став народним депутатом України першого скликання, брав активну участь у розробці Конституції і Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні».

З 1994 року по 1997 рік – Президент Асоціації міст України.

З грудня 1996 року до листопада 1998 року очолював Адміністрацію Президента України. Перебуваючи на цій посаді, був головою Комісії з державних нагород України, заступником голови Державної комісії з проведення в Україні адміністративної реформи, членом Ради національної безпеки і оборони України.

Заснований Є.П.Кушнарьовим у1994 році Харківський Фонд підтримки молодих обдарувань вже більше 15 років допомагає юним талантам знайти свій шлях у житті.

У 1995 році очолив Народно-демократичне об'єднання "Нова Україна", а в 1996 році став одним із засновників Народно-демократичної партії (заступником, а з часом першим заступником керівника партії).

До рідного Харкова повернувся у жовтні 2000 року губернатором Харківської області. На цій посаді успішно працював чотири роки – до грудня 2004 р., втілюючи у життя гасло "Відродимо велич Харківщини!"

З 2001 року по 2006 рік – депутат Харківської обласної ради, а з грудня 2004 р. до лютого 2005 р. - її голова.

Центральна виборча комісія 5 травня 2006 р. зареєструвала Є.П.Кушнарьова депутатом, обраним до Верховної Ради на виборах 26 березня.

Державні нагороди: орден Ярослава Мудрого V, IV, III ступенів, церковний орден Св. Володимира ІІ і I ступенів, орден Нестора Літописця І ступеня, французький орден Почесного Легіону, ордена і медалі інших іноземних держав.

Автор книг «Сто кроків Харківською землею», «Конь рыжий. Записки контрреволюционера», «Выборы и вилы».

Кандидат економічних наук.