Почесні громадяни Харківської області

Звання "Почесний громадянин Харківської області" є найвищою обласною відзнакою, що присвоюється жителям Харківської області, регіонів України, громадянам інших країн в знак великої поваги до їх політичної та громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток Харківського регіону у сферах економіки, культури, мистецтва, спорту, науки та інших сферах суспільно-громадського життя, що сприяло піднесенню авторитету регіону як на державному, так і на міжнародному рівні.

Початок розділу

ПОЯРКОВ Юрій Михайлович

Народився 10 лютого 1937 року в м. Харкові.

У 1963 році закінчив Харківський державний педагогічний інститут ім. Г.С. Сковороди. У 22 роки дебютував у складі збірної команди СРСР по волейболу.

Заслужений майстер спорту СРСР (1968).

Чемпіон ХVIII Олімпійських ігор у складі збірної команди СРСР по волейболу (1964, Токіо).

Чемпіон ХIХ Олімпійських ігор у складі збірної команди СРСР по волейболу (1968, Мехіко).

Бронзовий призер ХХ Олімпійських ігор у складі збірної команди СРСР по волейболу (1972, Мюнхен).

Чемпіон Міра у складі збірної команди СРСР по волейболу: 1960 (Бразилія), 1962 (Москва).

Бронзовий призер Чемпіонату світу 1966 (Чехословакія).

Чемпіон Європи у складі збірної команди СРСР по волейболу: 1963 (Румунія), 1967 (Туреччина).

Бронзовий призер Чемпіонату Європи 1971 (Італія).

Чемпіон Кубка Міра у складі збірної команди СРСР по волейболу: 1965 (Польща), бронзовий призер 1969 (ГДР).

Чемпіон СРСР по волейболу у складі команди "Буревісник" - 1959 р. (Москва).

Нагороджений двома орденами "Знак Пошани" (1965, 1969), орденом "За заслуги" II ступеня (2007).

Професор, завідувач кафедрою спортивних ігор Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, член виконкому федерації волейболу України, президент тенісного клубу "Унікорт".

Легендарний харків'янин по праву займає особливе місце в історії світового волейболу. Залишаючись вірним харківському "Буревісникові", "людина-катапульта" стала самим титулованим волейболістом планети. Ім'я прославленого спортсмена занесене до Книгу рекордів Гіннесу.