Почесні громадяни Харківської області

Звання "Почесний громадянин Харківської області" є найвищою обласною відзнакою, що присвоюється жителям Харківської області, регіонів України, громадянам інших країн в знак великої поваги до їх політичної та громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток Харківського регіону у сферах економіки, культури, мистецтва, спорту, науки та інших сферах суспільно-громадського життя, що сприяло піднесенню авторитету регіону як на державному, так і на міжнародному рівні.

Початок розділу

АНЦУПОВ Євген Михайлович (посмертно)

20.01.1940 - 18.05.1995

Народився у с.Отказне В.-Олександрівського району Ставропольського краю.

Освіта вища. Навчався у Московському історико-архівному інституті, Харківському державному університеті ім.О.Горького. За освітою – історик.

Навчаючись заочно в аспірантурі Ленінградського державного університету, Анцупов Є.М. написав дисертацію «Марксистская методология истории: роль, место, объем и задачи», яку до захисту не прийняли, тому що в ній давалось підґрунтя неможливості настання комунізму у найближчі 250-270 років.

За результатами досліджень харків’янин Анцупов Є.М. передбачив, що керівництво СРСР почне війну у Афганістані та прийшов до висновку, що цей шаг буде роковим для держави.

У 1981 році його було заарештовано і засуджено за ч.1 статті 62 КК УРСР (антирадянська агітація і пропаганда) на 6 років позбавлення волі.

28 січня 1987 р. його комісовано за станом здоров'я (реабілітовано за сприяння міжнародних політичних кіл і особисто академіка А.Д. Сахарова). У тяжкому стані повернувся до Харкова. Згодом родина Анцупова отримала політичний притулок у Німеччині й оселилася у м. Франкфурт-на-Майні.

Висновком прокуратури Харківської області від 17.02.1992 року на підставі статті 1 Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» Анцупова Євгена Михайловича за обвинуваченням у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.62 КК УРСР, було реабілітовано.

У складі Асоціації об’єдналися 387 рад різного рівня, що складає 98,4% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 17 об’єднаних територіальних громад