Почесні громадяни Харківської області

Звання "Почесний громадянин Харківської області" є найвищою обласною відзнакою, що присвоюється жителям Харківської області, регіонів України, громадянам інших країн в знак великої поваги до їх політичної та громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток Харківського регіону у сферах економіки, культури, мистецтва, спорту, науки та інших сферах суспільно-громадського життя, що сприяло піднесенню авторитету регіону як на державному, так і на міжнародному рівні.

Початок розділу

САДОВНИЧИЙ Віктор Антонович

Народився 3 квітня 1939 р. у с. Краснопавлівка Харківської області.

Ректор Московського державного університету імені М.В. Ломоносова. Дійсний член РАН по Відділенню математичних наук, секція прикладної математики і інформатики (1997). Член Бюро Відділення математичних наук РАН (з 1996). Член Президії РАН (з 1996). Віце-президент РАН (з 2008).

Трудову діяльність розпочав у 1956 р. вантажником, кріпильником шахти "Комсомолець" (м. Горлівка, Донецька область). Закінчив механіко-математичний факультет у 1963 р. за фахом "математика". Кандидат фізико-математичних наук (1967). Після закінчення аспірантури працював у МГУ асистентом, доцентом, професором, заступником декана, завідувачем кафедрою, першим заступником першого проректора, проректором по учбово-науковій роботі природних факультетів, першим проректором. Доктор фізико-математичних наук (1974). Професор (1975). Відомий фахівець в області математики, механіки і інформатики.

Підготував більше 65 кандидатів і 15 докторів наук, серед яких учені Югославії, Болгарії, Алжиру, Єгипту та інших країн. Автор більш ніж 330 наукових робіт, зокрема 60 монографій і підручників.

В.А. Садовничий обраний ректором на перших в історії Московського університету демократичних виборах ректора Радою Вчених рад МГУ 23 березня 1992 р. На подальших виборах (1996, 2001 і 2005) знов обирався ректором МГУ.

В.А. Садовничий:

Президент Франко-руського центру по прикладній математиці і інформатиці ім. Ляпунова.

Член комісії з громадянства при Президентові РФ (1993).

Член Ради з російської мови при Президентові РФ (1995).

Член Ради з науково-технічної політики при Президентові РФ (1995).

Член Наукової ради при Раді Безпеки РФ.

Член Ради при Президентові РФ по науці, технологіям і освіті (2004).

Член Ради при Президентові РФ по реалізації пріоритетних національних проектів і демографічній політиці (2005).

Президент Союзу ректорів Росії (1994), об'єднуючого майже 700 університетів і вищих учбових закладів країни.

Президент Євразійської асоціації університетів (1992).

Член Постійного комітету Конференції ректорів університетів Європи (СRЕ).

Заступник голови Постійної комісії ЮНЕСКО в РФ.

Почесний доктор і професор багатьох російських і зарубіжних університетів.

Нагороджений орденами:

Трудового Червоного Прапора (1980, 1986)

"За заслуги перед Вітчизною" III ступеня (1999), II ступеня (2005) і IV ступеня (2009)

Нагороджений орденами Російської православної церкви:

святого благовірного князя Данила Московського II ступеня (1997)

святителя Інокентія II ступеня

митрополита Московського і Коломенського (1999)

преподобного Сергія Радонезького II ступеня (2002) і I ступеня (2009).

медалями:

"За доблесну працю. В ознаменування 100-річчя з дня народження Володимира Ілліча Леніна" (1970)

золотою медаллю ім. М.В. Келдиша за цикл робіт по спектральній теорії операторів

срібною медаллю ВДНХ СРСР (1980)

пам'ятною медаллю "Автор наукового відкриття" (РАЕН, 1990)

Має нагороди зарубіжних держав:

орден Почесного легіону ступеня "Командор" (Франція, 1997)

орден "Почесного легіону» (Франція, 2005)

орден "За заслуги" I, II і III ступеня (Україна)

орден Франциска Скорини (Білорусія)

орден "Достик" (Казахстан, 1998)

орден "Данакер" (Киргизія, 2003)

орден "За заслуги дипломатичної служби" (Корея, 2004)

кавалер Золотого Почесного знаку "Суспільне визнання" (2003)

Почесний громадянин міста Москви (2008).

Одружений, має трьох дітей.