Почесні громадяни Харківської області

Звання "Почесний громадянин Харківської області" є найвищою обласною відзнакою, що присвоюється жителям Харківської області, регіонів України, громадянам інших країн в знак великої поваги до їх політичної та громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток Харківського регіону у сферах економіки, культури, мистецтва, спорту, науки та інших сферах суспільно-громадського життя, що сприяло піднесенню авторитету регіону як на державному, так і на міжнародному рівні.

Початок розділу

КОРЖ Микола Олександрович

27.05.1919 - 11.01.2011

Народився у с. Оболонь Полтавської області.

Кандидат технічних наук, заслужений працівник культури України.

У 1937 р. закінчив Харківську середню школу № 40 і вcтyпив до Харківського електротехнічного інституту. Війна застала його студентом четвертого курсу.

Під час окупації м. Харкова М.О.Корж працював кочегаром, слюсарем на електростанції Харківського технологічного інституту (нині Харківський політехнічний університет), надавав допомогу партизанам-підпільникам знищити експериментальну електростанцію на території нинішнього ХПІ, так звану «Техноложку», де німці мали намір створити центр з ремонту техніки; пізніше, при першому відступі фашистів з Харкова він допоміг зберегти від знищення окупантами міську електростанцію.

У березні 1943 р. М.О.Корж евакуювався до Куп'янська, де працював на міській електростанції і 23 серпня разом з частинами Радянської Армії повернувся до Харкова. Брав участь в розмінуванні об'єктів електромереж, працював на відбудові ТЕЦ-3, одночасно закінчуючи навчання в інституті.

У 1952–1961 рр. він працював інженером, керівником групи в Укргідроенергoпpоекті, проектував каскад гідроелектростанцій на Дніпрі, Дубосарськv ГЕС на Дністрі, підcтaнції Молдови і України.

У 1961 р. – був обраний за конкурсом доцентом кафедри “Електричні станції, мережі та системи” Українського заочного політехнічного інституту.

У 1967 р. захистив кандидатську дисертацію.

У 1968–1985 рр. М.О.Корж працював у Харківському інституті інженерів комунального будівництва (нині Державна академія міського господарства). Одержав звання почесного професора Вроцлавської політехніки.

Почесний голова Харківської обласної ради колишніх партизанів та підпільників.

Член обласної топонімічної комісії, брав участь у роботі з'їздів і наукових конференцій Всеукраїнської спілки краєзнавців, з 1995 р. - її почесний член. М.О.Корж - почесний член рад музеїв І.Є.Рєпіна та історико-краєзнавчого в Чугуєві, музею М.В.Фрунзе в Іваново (Росія).

У 2004 р. Коржу Миколі Олександровичу було присвоєно звання “Заслужений працівник культури України”.

У 2007 р. Указом Президента України нагороджений орденом “За заслуги” ІІІ ступеня; нагороджений орденами “За мужність” ІІ ступеня, “Вітчизняної війни” ІІ ступеня, Почесними грамотами Харківської облдержадміністрації.