Презентовані можливості Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) в Харківській області

Спікером сьогоднішнього навчання для територіальних громад області виступила регіональна координаторка Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) в Харківській області Олена Кулик.

Під час презентації можливостей, що відкриває Програма для громад, Олена Кулик акцентувала увагу на алгоритмі її дії та тому, які саме підприємства можуть долучитися, щоб отримати грантові кошти.

«Сьогодні USAID.АГРО співпрацює з мікробізнесом, маленькими та середніми підприємствами. Можливість отримати грантову підтримку є переважно у невеликого аграрного бізнесу. Програма допомагає розвитку саме тих секторів виробництва, у яких наразі є суттєві проблеми та спостерігається найменша прибутковість. Йдеться про виробників овочів, фруктів, м’ясомолочної продукції, у тому числі свійської птиці окрім курятини, також про аквакультури, кондитерські вироби й крафтову продукцію», - пояснила Олена Кулик.

У рамках Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) в Харківській області, за словами її регіональної координаторки, створюється онлайн-платформа та база виробників, які потребують виходу на нові ринки збуту. У якості позитивного прикладу відзначено проєкт Старосалтівської громади із створення школи кондитерського та сирного мистецтва, для якої за кошти USAID буде закуплено сучасне обладнання. Невдовзі фермерські господарства області зможуть проходити навчання та опанувати сучасне виробництво сирів. За кошт програми придбано сучасне лабораторне обладнання для галузі птахівництва, якого раніше в області не було. На розгляді потужний проєкт із розвитку аквакультури у Нововодолазькій громаді тощо.

Планується створення двох центрів підтримки малих агровиробників. Крім цього наголошувалося на необхідності обов’язкової розробки планів просторового планування територіальних громад.

«Територіальні громади мають детально аналізувати наявні ресурси, вивчати можливості, які відкриває участь у грантових програмах, таких, як наприклад, USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) в Харківській області. Це, передусім, інветисції, підтримка малого бізнесу, створення нових робочих місць та пошук ринків збуту продукції. Саме це, вважаю, є запорукою сталого розвитку громад», - сказав голова Харківської обласної ради Артур Товмасян.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...