Обласна рада закликає громади активніше долучатися до обласних конкурсів і міжнародних програм

Сьогодні під час навчального семінару-практикуму для представників громад, який організовано Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області, було представлено низку обласних конкурсів,

завдяки яким громади матимуть підтримку у реалізації важливих проєктів на своїх територіях.

Як зазначила віце-президент Асоціації, директор Центру розвитку громад, голова постійної комісії з питань бюджету Харківської обласної ради Людмила Немикіна, впровадження проектів як міжнародних донорів, так і державних та обласних програм є дієвим та ефективним механізмом вирішення проблем місцевого самоврядування. Зокрема, за дев’ять років реалізації конкурсу «Разом в майбутнє» на умовах співфінансування з бюджетів різних рівнів вдалося втілити в життя 2021 проєкт у низці напрямків.

«Реалізація цих проєктів підвищила активність мешканців громад, об’єднала зусилля і ресурси влади і громади. Наш обласний конкурс надихнув на впровадження в деяких громадах таких проектів, як «Громадський бюджет» або «Бюджет участі», - сказала Людмила Немикіна.

Також вона відзначила, що в номінації – «Співробітництво громад» конкурсу «Разом в майбутнє» за три роки реалізовано 13 проєктів, цього року визначено переможцями ще 14 проєктів на загальну суму 26, 6 млн грн, в тому числі кошти обласного бюджету - 12,2 млн грн.

«Є цікаві проєкти, направлені на зміцнення матеріально-технічної бази і придбання обладнання для медзакладів громад, що надасть можливість розширити пакети медичних послуг і заключення додаткових угод з НСЗУ, і таким чином зменшити у подальшому навантаження на утримання лікарень за рахунок коштів місцевих бюджетів», - сказала Людмила Немікіна.

Окрім того, цього року запрацював конкурс проєктів «Ефективна медицина в громаді». Незабаром буде оголошено про початок ще одного - «Крок до Успіху».

«Хочу звернути увагу на дуже необхідний проєкт – ініціативу ЄС «Угода мерів», в якому Харківська обласна рада визначена регіональним координатором. Участь у цій ініціативі відкриває багато можливостей по залученню, як міжнародних коштів, так і коштів Державного фонду енергоефективності, - сказала Людмила Немикіна. – Роботу по наближенню громад до фінансових ресурсів потрібно починати з розробки стратегій розвитку громади. Адже якщо немає стратегічної цілі, не може бути і проєктів, націлених на розвиток громади».

Станом на перше 1 липня стратегії мають лише 13 громад, 20 стратегій - в стадії розробки, а 23 громади - навіть не долучились до цієї роботи. До 20 серпня можна зареєструватися на вебінар на тему підготовки стратегій розвитку громад.

Артур Товмасян зазначив, що голови громад мають бути активнішими у пошуках можливостей для розвитку територій. Обласні та міжнародні програми – гарна можливість допомогти у реалізації найважливіших для людей проєктів.

«Обласна рада завжди відкрита, і завжди підтримає ініціативи громад. Наші фахівці допоможуть і пояснять, яким чином взяти участь у тому чи іншому обласному конкурсі, якщо є якісь питання. Тому закликаю вас бути більш активними і використовувати усі наявні можливості. Адже кожен реалізований проект – принесе користь людям», - сказав Артур Товмасян.

Інформацію про конкурси можна знайти на сайті обласної ради, зокрема у розділі: «Конкурси, гранти, проєкти». Також слідкуйте за новинами на сайті Асоціації ОМС.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...