Почесні громадяни Харківської області

Звання "Почесний громадянин Харківської області" є найвищою обласною відзнакою, що присвоюється жителям Харківської області, регіонів України, громадянам інших країн в знак великої поваги до їх політичної та громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток Харківського регіону у сферах економіки, культури, мистецтва, спорту, науки та інших сферах суспільно-громадського життя, що сприяло піднесенню авторитету регіону як на державному, так і на міжнародному рівні.

Початок розділу

КОЛНОГУЗЕНКО Борис Миколайович

Народився 10 липня 1948 року с.Верхня Тарайка Паранайського району Сахалінської області.

Освіта вища. У 1971 році закінчив Краснодарський державний інститут культури за спеціальністю культурно-освітня робота.

Професор хореографії, дійсний член НАН України, Народний артист України.

З 1971 по 1988 рік працював на посадах артиста балету, педагога, балетмейстера-постановника в державному академічному Кубанському козацькому хорі, ансамблях пісні і танцю Чорноморського та Тихоокеанського флотів, Харківському державному академічному театрі опери та балету ім.М.Лисенка, Полтавському музично-драматичному театрі ім. М.Гоголя, ансамблі «Щасливе дитинство» Харківського обласного Будинку піонерів, народному ансамблі танцю «Жайворонок» ЦПК Південної залізниці.

З 1988 почав працювати у Харківській державній академії культури. Завдяки наполегливій праці Бориса Миколайовича у 1989 році було відкрито відділення народної хореографії, нині – факультет хореографічного мистецтва, який є одним з кращих у нашій державі.

Єдиний в Україні хореограф, який був членом постановочної групи Всесвітнього фестивалю молоді та студентів у Москві та постановником культурної програми «Ігор Доброї Волі» у Сієтлі, США.

У 1990 році створив театр народного танцю «Заповіт», який впродовж свого 20-річного творчого життя перемагає у всіх найзначніших виконавських та балетмейстерських конкурсах багатьох країн світу.

З 1993 року працює на посаді декана факультету хореографічного мистецтва, завідувача кафедри народної хореографії, головного балетмейстера театру народного танцю «Заповіт» Харківської державної академії культури.

У 2011 році створив Великий ансамбль пісні і танцю Слобідської України.

Має чисельні нагороди України та інших держав, серед яких: орден «За заслуги» ІІІ ступеню; Почесна відзнака Харківської обласної ради «Слобожанська слава»; Подяка голови Харківської обласної ради; Почесні грамоти облдержадміністрації та міськради; Почесні відзнаки Українського козацтва – орден Івана Богуна та орден Івана Мазепи; Почесна відзнака Міністерства культури і мистецтв України «За багаторічну плідну працю в галузі культури»; Почесні відзнаки Національної хореографічної спілки України – медаль Павла Вірського та медаль Мирослава Вантуха; Почесні відзнаки Міністерства освіти КНР, Іспанської асоціації танцю «LOLLA TORRES», Чеської асоціації фольклорного танцю, а також ордени Української Православної Церкви.

Неодноразово ставав переможцем рейтингових конкурсів «Харків’янин року», «Лідери ХХІ століття».

Почесний громадянин міста Дулово (Болгарія, Добружанський край).