Почесні громадяни Харківської області

Звання "Почесний громадянин Харківської області" є найвищою обласною відзнакою, що присвоюється жителям Харківської області, регіонів України, громадянам інших країн в знак великої поваги до їх політичної та громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток Харківського регіону у сферах економіки, культури, мистецтва, спорту, науки та інших сферах суспільно-громадського життя, що сприяло піднесенню авторитету регіону як на державному, так і на міжнародному рівні.

Початок розділу

ШРАМКО Юрій Меркурійович

Народився 2 листопада 1930 року у м.Червоне Андрусівського району Житомирської області. Освіта: повна вища, у 1953 році закінчив Київський державний університет ім. Т.Г.Шевченка, спеціальність – викладач філософських дисциплін.

Трудова діяльність:

1953 - 1955 рр. – завідувач відділу культури Олександрівської районної ради, Луганська область;

1955 - 1958 рр. - перший секретар Олександрівського райкому комсомолу, Луганська область;

1958 - 1959 рр. – другий секретар Луганського обкому комсомолу, м. Луганськ;

1959 - 1961 рр. – перший секретар Луганського обкому комсомолу, м. Луганськ;

1961 – 1963 рр. – завідувач відділу Центрального комітету ВЛКСМ, м. Москва;

1963 – 1992 рр. – робота в комітеті Державної Безпеки при Раді Міністрів СРСР на посадах начальника управлінь;

1993 –1994 – заступник голови правління Відкритого акціонерного товариства РЕАЛ БАНК, м. Харків;

1994 – по цей час - голова правління ВАТ РЕАЛ БАНК, м. Харків;

Нагороди: Орден Червоної Зірки (1967 р.), Орден Трудового Червоного Прапора (1985 р.), Почесна грамота Президії Верховної Ради УРСР (1978 р.), Грамота Президії Верховної Ради УРСР (1980 р.), Почесна грамота Верховної Ради України (2005 р.), 28 медалей.

Громадська робота: обирався депутатом Верховної Ради УРСР у 1985-1990 роках. Є членом Асоціації українських банків, віце-президентом Харківського банківського союзу, головою правління Регіонального благодійного фонду «Правопорядок», головою Центральної Ради українського об’єднання військовослужбовців запасу у відставці.

Військове звання: генерал-майор.

На сьогодні у Асоціації об’єдналися 456 рад різного рівня (з 474), що складає 96 % від загальної кількості рад регіону:
-    Харківська обласна рада;
-    27 районних рад;