Почесні громадяни Харківської області

Звання "Почесний громадянин Харківської області" є найвищою обласною відзнакою, що присвоюється жителям Харківської області, регіонів України, громадянам інших країн в знак великої поваги до їх політичної та громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток Харківського регіону у сферах економіки, культури, мистецтва, спорту, науки та інших сферах суспільно-громадського життя, що сприяло піднесенню авторитету регіону як на державному, так і на міжнародному рівні.

Початок розділу

ТІТОВ Микола Ілліч

ТІТОВ МИКОЛА ІЛЛІЧ, народився 1 січня 1949 року в селі Шилово Алтайського краю в багатодітній родині офіцера. У ці краї, на «малу батьківщину» дружини, батько привіз родину після звільнення з армії в 1948 році.

Почавши навчання у Шиловській початковій школі, Микола Тітов пізніше продовжував її у Жовтневій восьмирічній, а потім у Сахновщинській середній школі Харківської області, після повернення родини в Україну.

Вищу освіту і кваліфікацію юриста отримав в 1975 році в Харківському юридичному інституті (нині Национальный юридический университет имени Ярослава Мудрого). Одружений. Має трьох дітей і сім онуків.

Трудову діяльність розпочав в 1967 році електриком на харківському заводі ЖБК № 9 по закінченні ПТУ № 3.

Служив в армії мінометником, потім інструктором по комсомольській роботі політвідділу дивізії. З 1970 року працював інструктором Харківського міськкому комсомолу.

У 1976 році був обраний народним суддею, а в 1982-му - головою Московського районного народного суду м. Харкова. З 1985 по 1988 рік працював заступником начальника відділу юстиції Харківського облвиконкому по судовій роботі.

У 1988 році призначений Головним державним арбітром Держарбітражу Харківської області. У 1991 році Верховною Радою України обраний першим головою обласного арбітражного (потім господарського) суду області. З 2001 року, після створення системи апеляційних судів, був обраний суддею і першим головою Харківського міжобласного апеляційного господарського суду. Суддя вищого кваліфікаційного класу.

Суддівську кар'єру завершив у 2004 році, пішовши у відставку з поста першого заступника голови Вищого господарського суду України.

У 2006 році повернувся до активної роботи. У 2006 - 2010 роках М.І. Тітов - заступник, потім перший заступник голови Харківської обласної ради. З травня 2011 року - перший віце-президент, виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області.

М.І. Тітов веде плідну наукову та творчу діяльність. Його перу належить більше 40 наукових робіт та 50 публікацій. Є співавтором: чотирьох підручників з господарського права та процесу, чотирьох науково-практичних коментарів законів і кодексів України, термінологічного словника з місцевого самоврядування. Ініціатор і упорядник перших в Україні п'яти збірників нормативно-правових актів з питань: комунальної власності, регуляторної політики, місцевого самоврядування, судової влади; ініціатор і співавтор першого в Україні двотомного навчального посібника з арбітражного процесу. Автор першої в Україні монографії з питань банкрутства, а також одного науково-публіцистичного і одного літературно-художнього творів.

Учасник і доповідач багатьох науково-практичних конференцій, в тому числі, міжнародних (Росія, США, Німеччина). Доповідь з питань банкрутства опублікований німецькою мовою у збірнику Інституту східного права (Мюнхен - 1998 р.).

Микола Ілліч веде активну громадську роботу: у 1978-1985 роках двічі обирався депутатом Московської райради м. Харкова; двічі, в 2006 і 2010 роках, - депутатом Харківської обласної ради V і VI скликань. Чотири каденції поспіль, з 1989 по 2004 рік, очолював Харківську обласну виборчу комісію. З 2003 року, чотири каденції поспіль, обирається головою апеляційного комітету Федерації футболу України з атестації футбольних клубів. Президент депутатського спортивного клубу «Білія». Віце-президент обласної асоціації міні-футболу, член виконкому Асоціації випускників Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого». Заступник голови обласної організації Спілки юристів України. Воїн-інтернаціоналіст, майор запасу у відставці, член правління обласної Спілки учасників локальних конфліктів. Член клубу «Знамениті харків'яни». Голова Ради почесних громадян Харківської області.

Зрілий державний діяч, М.І. Тітов у складі робочих груп у різний час брав участь у розробці законів України: "Про арбітражний суд", "Про судоустрій", "Про статус суддів", "Про банкрутство", Арбітражно-процесуального кодексу України, Господарського кодексу України, Господарсько-процесуального кодексу України. У складі Конституційної комісії України з 1994 по 1996 рік брав активну участь у розробці Конституції України - Основного закону країни. На посту 1-го заступника голови Вищого господарського суду України, члена Пленуму Верховного Суду України Н.І. Титов активно сприяв як становленню судової практики, так і удосконалення організаційного забезпечення судової системи країни.

М.І. Тітов має наукові та почесні звання, державні та інші нагороди. Кандидат юридичних наук, доцент, заслужений юрист України, лауреат: Всеукраїнського конкурсу «Юрист року-2008» в номінації «Юрист - державний діяч»; регіонального рейтингу «Харків'янин століття»; премії імені Ярослава Мудрого Академії правових наук України. Почесний громадянин Сахновщинського району.

Біографічні відомості М.І. Тітова включені в 6-й том «Юридичної енциклопедії» НАН України і 7-й том серії «Сучасна ЖЗЛ Харківщини». Почесний працівник господарського суду України. Нагороджений орденом «За заслуги» III, II і I ступенів, дванадцятьма медалями, двома орденами Української Православної церкви, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, Грамотою Верховної Ради України, багатьма відомчими відзнаками.

Рішенням XV сесії VI скликання Харківської обласної ради від 30.08.2012 № 479-VI за вагомий внесок у розвиток Харківської області, підвищення її авторитету на державному та міжнародному рівнях М.І. Тітову присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області».

У складі Асоціації об’єдналися 458 рад різного рівня, що складає 97,9% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 5 об’єднаних територіальних громад