Почесні громадяни Харківської області

Звання "Почесний громадянин Харківської області" є найвищою обласною відзнакою, що присвоюється жителям Харківської області, регіонів України, громадянам інших країн в знак великої поваги до їх політичної та громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток Харківського регіону у сферах економіки, культури, мистецтва, спорту, науки та інших сферах суспільно-громадського життя, що сприяло піднесенню авторитету регіону як на державному, так і на міжнародному рівні.

Початок розділу

РАКИТЯНСЬКА Валентина Дмитрівна

Ракитянська Валентина Дмитрівна народилась 15 жовтня 1948 року у м. Бендери у Молдавії.

Розпочала професійну діяльність в Харківській обласній універсальній науковій бібліотеці, де пропрацювала більше тридцяти років, з яких 11 років - заступником директора з наукової роботи і майже 12 років – директором. Заслужений працівник культури України (1999 р.).

Фундатор Харківського бібліотечного товариства (1990 р.). Член правління Всеукраїнської асоціації сприяння ООН, Асоціації сучасних інформаційних технологій, член Національної спілки краєзнавців України. Має численні публікації в професійній пресі.

Двічі нагороджена Почесною грамотою Харківської обласної державної адміністрації (1998, 2003 рр.), у 2003-2004р. – лауреат стипендії голови Харківської обласної державної адміністрації у галузі культури ім. Гната Хоткевича. Неодноразово нагороджувалася Грамотами і подяками Міністерства культури і мистецтв України.

За висновками інституту рейтингових досліджень у 2005 і 2008 роках визнана „Харків’янином року”.

2008 року нагороджена Почесною грамотою Харківської обласної ради.

2010 року нагороджена Почесною відзнакою Харківської обласної ради "Слобожанська слава", Почесною грамотою Державного департаменту інтелектуальної власності.

У 2011р. нагороджена почесною відзнакою "Патріот України", почесною відзнакою до 20-річчя незалежності України "Золота фортуна», Почесною грамотою Харківської міської ради.

2012 року нагороджена орденом княгині Ольги 3 ступеня.