Почесні громадяни Харківської області

Звання "Почесний громадянин Харківської області" є найвищою обласною відзнакою, що присвоюється жителям Харківської області, регіонів України, громадянам інших країн в знак великої поваги до їх політичної та громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток Харківського регіону у сферах економіки, культури, мистецтва, спорту, науки та інших сферах суспільно-громадського життя, що сприяло піднесенню авторитету регіону як на державному, так і на міжнародному рівні.

Початок розділу

ЛИТВИНЕНКО Леонід Миколайович

Литвиненко Леонід Миколайович, 7 травня 1938 року народження, доктор фізико-математичних наук, професор, академік Національної академії наук України, заслужений діяч науки і техніки України, директор Радіоастрономічного інституту НАН України.

Леонід Миколайович у місті Харкові у сім'ї службовців. Свою трудову діяльність він розпочав інженером Конструкторського бюро "Хартрон" у 1954 році після закінчення радіофізичного факультету Харківського державного університету.

Леонід Миколайович Литвиненко організував і очолив Радіоастрономічний інститут Національної академії наук України (м. Харків) з найбільшим у світі декаметровим радіотелескопом УТР-2 (с. Гракове, Чугуївський район Харківської області). У подальшому під керівництвом Леоніда Миколайовича програму української низькочастотної радіоастрономії шляхом введення в дію обсерваторій у Змійові (Харківська область), Одесі, Полтаві та Львові було розвинуто до масштабу системи інтерферометрів УРАН-1, -2, -3 з багатокілометровими базами, часовою синхронізацією спостережень та кваліфікованими колективами вчених-дослідників та інженерів. В результаті система радіоінтерферометрів УРАН з радіотелескопом УТР-2 стала найдосконалішим декаметровим інструментом у світі, його інформативність (смуга аналізу, кількість каналів, роздільна здатність, динамічний діапазон) зросла у тисячі разів, що дозволило Україні зайняти провідне місце у галузі низькочастотної радіоастрономії . Радіотелескоп УТР-2 разом з системою УРАН включено до Державного реєстру об’єктів науки, що становлять надбання країни.

В галузі низькочастотної радіоастрономії, теоретичної та космічної радіофізики в Інституті склалися всесвітньо відомі потужні наукові школи. Фундатором і визнаним лідером наукової школи з теоретичної радіофізики є Л.М. Литвиненко. Поряд з цим, під його керівництвом і безпосередній участі у Відділенні радіоастрономії Інституту радіофізики і електроніки АН УРСР проводилось інтенсивне освоєння міліметрового і субміліметрового діапазонів радіохвиль, створювались новітні радіотехнічні системи різного призначення, а після організації Радіоастрономічного інституту розпочалися перші в Україні радіоастрономічні дослідження у міліметровому діапазоні радіохвиль.

Самовіддана праця вченого, його видатні наукові здобутки принесли Л.М. Литвиненку заслужений авторитет і повагу наукової спільноти. Він – Заслужений діяч науки і техніки України, Почесний працівник космічної галузі України. Його нагороджено орденом «Знак Пошани», за результатами загальнонаціональної програми «Людина року-2006» визнано лауреатом у номінації «Вчений року», за рішенням Міжнародного астрономічного союзу у 2006 році малій планеті 2000NА25 присвоєно ім’я «Литвиненко».

За розробку радіофізичних основ і створення радіоелектронних систем академік Леонід Миколайович Литвиненко був удостоєний Державної премії УРСР в галузі науки і техніки (1987р.), а за цикл робіт «Нові напрями радіоастрономічних досліджень» - премії НАН України імені С.Я. Брауде (2007р.).