Децентралізація в Конституції: В’ячеслав Негода та Андреас Кіфер обговорили важливі кроки реформи

Подальші кроки реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади обговорили в ході робочої зустрічі в Одесі В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій та Андреас Кіфер, Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи.

Сторони акцентували увагу на важливості закріплення досягнутих якісних змін функціонування системи місцевого самоврядування в Конституції України. Ймовірний період розгляду і прийняття змін до Основного Закону – вересень 2021 – лютий 2022. Цьому передувало тривале широке обговорення проектних норм з усіма сторонами реформи місцевого самоврядування. Не виключено, що їх фінальне узгодження сторони проведуть у страсбурзькому форматі, як це минулого року ініціював профільний парламентський Комітет.

Окремо в ході зустрічі В’ячеслав Негода та Андреас Кіфер обговорили питання законодавчого забезпечення розмежування повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування всіх рівнів, посилення фінансової автономії громад та інші питання, які мають істотне значення для побудови ефективної системи влади на місцях – виконавчої і муніципальної.

Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи запевнив у подальшій підтримці Конгресу процесу децентралізації в Україні. Він повідомив, що моніторингова місія з виконання державами-членами РЄ Європейської хартії місцевого самоврядування планує продовжити свою роботу в Україні  наприкінці цього року.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...