Щодо членства органів місцевого самоврядування у Всеукраїнських асоціаціях

На звернення органів місцевого самоврядування, членів   Асоціації,  щодо   членства   у всеукраїнських асоціаціях  повідомляємо наступне.

              Правові засади організації та діяльність  Асоціацій органів місцевого самоврядування, як  із всеукраїнським, так  і   місцевим статусом,  регулюється Законом України  «Про  асоціації органів місцевого самоврядування»  № 1275-V1 від 16 квітня 2009 року.

             Статтею 3  вказаного закону передбачено, що всеукраїнськими  є асоціації, що об’єднують більше половини органів  відповідних  територіальних рівнів,   місцева асоціація  може бути створена  не менш  як трьома  органами місцевого самоврядування.

            Частиною 2  статті 4  визначено, що орган  місцевого самоврядування  може бути  членом лише  однієї всеукраїнської організації.  Що стосується членства у місцевих  асоціаціях, то такого обмеження   законодавством не  передбачено.

               Відповідно до  статті 21 джерелами  формування  майна асоціацій є вступні та членські  внески  членів асоціації, які,  як свідчить практика,  сплачуються ,в основному, за рахунок коштів місцевих бюджетів.            

               Тобто,  участь в  порушення норми    закону  у двох та більше   всеукраїнських  асоціаціях, на нашу думку,   не є  підставою  для сплати  їм  членських внесків . 

              Видатки   місцевих бюджетів, проведені  на сплату членських внесків  більше  ніж одній всеукраїнській асоціації,  можуть  бути   кваліфіковані контролюючими органами  як незаконні  та  нецільові витрати.

                        Виконавча дирекція Асоціації

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...