Сергій Чернов: Харківщина не погодиться із диспропорційною моделлю у чотири райони

Про це заявив президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов в ефірі Громадського радіо.

Він зазначив, що ознайомився із позицією Міністерства регіонального розвитку щодо нової моделі адміністративно-територіального устрою країни та здивований, що повністю проігнорована точка зору робочої групи Харківської області.

«До цієї робочої групи входили практики місцевого самоврядування, представники адміністрацій, науковці та громадські діячі, а також представники самого Мінрегіону. У ході двох засідань обговорили оптимальну модель і погодили компромісне рішення щодо формування семи районів, - сказав Сергій Чернов. - Наша пропозиція відповідала європейським практикам, й передбачалося, що населення майбутніх районів складатиме 150-200 тисяч чоловік».

За запропонованим Мінрегіоном варіантом у Харківській області планують створити чотири райони, розповідає президент Асоціації. В тому числі один район - місто Харків разом з Харківським районом, який матиме населення більше, ніж у інших трьох разом, так як в області наразі проживають близько 3 мільйонів чоловік, а половина з них – у Харкові. Для прикладу, населення Івано-Франківської області - 1,4 млн людей, проте там йдеться про створення п'яти районів.

«Українська асоціація районних та обласних рад звернеться до керівництва Міністерства регіонального розвитку та висловить бачення з місць. Будемо наполягати, щоб ця пропозиція була врахована», - зауважив Сергій Чернов.

За його словами, на Харківщині так само минулоріч відстоювали позицію стосовно госпітальних округів: «Нам знову ж таки нав'язували чотири госпітальних округи, але ми відстояли своє бачення і примусили рахуватися із думкою області, й на деякий період створили єдиний медичний простір».

«Ми дуже часто беремо кальку з розвинутих європейських країн та намагаємося перенести її на українські реалії. Вважаю, так робити не можна. Безумовно, необхідно вивчати європейський досвід, але впроваджувати зміни, враховуючи наше географічне положення, історичні традиції, специфіку регіонів тощо, - резюмує Сергій Чернов. - У всьому повинна бути логіка. Не можуть бути госпітальні округи одні, а райони інші. Тому працюватимемо й надалі над тим, щоб створити в області комфортний для мешканців адміністративний устрій».

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...