Як об’єднаним громадам планувати свій розвиток: Мінрегіон надав методичні рекомендації

Мінрегіон підготував для об’єднаних територіальних громад (ОТГ) рекомендації, як створити власну ефективну стратегію розвитку та спланувати її виконання.

«В умовах децентралізації спроможні громади отримують широкі повноваження і ресурси. Щоб використати їх ефективно, потрібна якісна місцева стратегія розвитку і чіткий план її реалізації. Керівники ОТГ розуміють свою відповідальність за майбутнє громади, тому намагаються не лише «латати діри», а підходити до розвитку своїх територій стратегічно. Щоб допомогти їм у цьому, Мінрегіон спільно з експертами підготували Методичні рекомендації – єдину основу для стратегій та планів соціально-економічного розвитку громад», - зазначив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

За його словами, цими універсальними порадами можуть користуватись усі громади, навіть ті, які стратегію і план вже мають.

«Не зайвим буде звірити свої стратегічні документи з цими рекомендаціями, під час підготовки яких ми спиралися на сучасні підходи, досвід успішних громад та залучили найкращих експертів. Отже об’єднані громади можуть бути впевненими, що використовують для свого розвитку перевірені, чіткі та зрозумілі підходи, - зазначив перший заступник Міністра.

Методичні рекомендації розробили фахівці Директорату регіонального розвитку Мінрегіону спільно з експертами Програми «U-LEAD з Європою».

Ці рекомендації узгодили усі обласні державні адміністрації та асоціації органів місцевого самоврядування.

ЗАВАНТАЖИТИ МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ