Збільшення місцевих бюджетів завдяки децентралізації дає громадам нові можливості

Про це сказав президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов під час зустрічі з активом Старосалтівської селищної об'єднаної територіальної громади. У ході спілкування йшлося про головні досягнення громади та проблемні питання, що потребують уваги й вирішення. Такий діалог, за твердженням Сергія Чернова, потрібен, аби зрозуміти, яка допомога необхідна об'єднаній громаді від обласної ради.

Під час зустрічі, голова обласної ради насамперед підкреслив, що Старосалтівська громада стрімко увійшла в процес децентралізації та вже на цьому етапі реформ мала змогу переконатися у перевагах, які вони дають тим, хто скористався новими можливостями, відкривають додаткові повноваження та фінансові ресурси.

«Старосалтівська громада починаючи із 2017 року за підтримки держави розпочала реалізовувати проекти розвитку і вже встигла багато зробили для своїх мешканців», – підкреслює Сергій Чернов.

Так, за словами голови Старосалтівської селищної ради Едуарда Коновалова, у громаді працюють два комунальних підприємства, які обслуговують всі 20 населених пунктів. За власні кошти громади протягом 2018 року матеріальна база комунальних підприємств поповнилася двома спеціалізованими автомобілями для вивозу сміття, асенізаційною машиною, трьома тракторами з причепами та навісним обладнанням для прибирання території, а також було встановлено понад 50 контейнерів для збору сміття.

«Такими темпами за п'ять-десять років можна зробити багато. Динаміка є, результати теж маємо, – вважає Сергій Чернов. – Люди бачать, що комунальні підприємства працюють і послуги надаються, а це і є головним завданням для будь-якої громади».

Крім того Сергій Чернов висловив подяку партнерам, які беруть участь у реалізації проектів на місцевому рівні, зокрема «GIZ» і «U-LEAD з Європою». Звернув увагу присутніх на велику кількість інших проектів міжнародної технічної допомоги, якими можна користуватися та залучати додаткові кошти для розвитку територій.

«Для цього потрібно мати ініціативу та сформувати команди, які будуть визначати пріоритети, готувати проекти, а потім за підтримки громадськості знаходити можливість для їх реалізації. Робити це прозоро й зрозуміло», – говорить він.

Голова обласної ради зазначив, що збільшення місцевих бюджетів, у тому числі, їх владних доходів, дає громадам такі можливості, яких до реформи ніколи не мали громади дотаційні.

«Іншими словами – це тільки початок реформи місцевого самоврядування. Процес децентралізації стає незворотнім, але ми не можемо втрачати час, оскільки формування спроможних громад через об'єднання має бути завершено на території усієї країни до наступних місцевих виборів у 2020 році», – наголосив Сергій Чернов.