Наступний крок у реформі децентралізації: укрупнення районів та скорочення їх кількості

Про це говорили сьогодні в ефірі обласного радіо за участю президента Асоціації, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова. Під час радіомосту з Києвом, до гостей ефіру звернутися із нагальними питаннями мали змогу й радіослухачі.

Серед іншого, слухачі цікавилися перевагами об'єднання територіальних громад та повноваженнями ОТГ, сьогоднішніми викликами для реформи місцевого самоврядування тощо.

На запитання ведучої з київської студії, чому укрупнення називають децентралізацією, голова Харківської обласної ради відповів, що «наразі йдеться про побудову стійкої піраміди: вона має бути не перевернутою, а стояти на основі. Тобто, чим нижчий рівень влади, а саме - базовий у громадах, тим більше повинно бути повноважень. Держава, в особі всіх інститутів влади, повинна передати максимальну кількість повноважень на базовий рівень. Те, що не можна реалізувати у громаді, слід делегувати на районний рівень».

Так, на думку Сергія Чернова, кожна громада не буде спроможною будувати полігони для утилізації твердих побутових відходів, утримувати лікарні для надання допомоги другого рівня, комунальні підприємства з будівництва та ремонту доріг тощо. «Очевидно, саме на районному рівні цими питаннями мають опікуватися відповідні структури», - зазначає він.

Голова Коломацької ОТГ Володимир Гуртовий, думка якого теж лунала в радіоефірі, розповів, що після об'єднання до громади перейшли повноваження у галузях освіти, культури, соціального захисту. Підтримуючи тезу Сергія Чернова, керівник ОТГ висловив міркування, що на рівні районів повинні утримуватися великі комунальні підприємства різних напрямків.

Під час ефіру голова обласної ради окреслив й майбутні виклики, відповіді на які необхідно знаходити для успішної подальшої реалізації реформ.

«Першочергове питання – наявність кваліфікованих кадрів, особливо у сільській місцевості. Також потрібно оптимізувати чинну нормативно-правову базу, що регулює діяльність місцевого самоврядування, та пришвидшити прийняття нових законів які мають супроводжувати реформу. Адже законодавче забезпечення реформи сьогодні не встигає за муніципальною практикою.

Окрім того, вважаю, внесення змін до Конституції дозволить перейти на новий етап реформи, закріпити досягнені успіхи та наблизить Україну до імплементації Європейської хартії місцевого самоврядування», - підкреслив Сергій Чернов.

Тим, хто виступає проти реформи, або не розуміє її необхідності Сергій Чернов порадив дивитися на кращі практики й порівнювати, якими були можливості, умовно, вчора, і якими є сьогодні. Чим наразі можуть вже скористатися мешканці громад, отримуючи послуги, яких зовсім не було, або які стали набагато якіснішими після об'єднання.

«Реформу треба робити тоді, коли ми чимось незадоволені. Погоджуюся з радіослухачкою, яка розповіла, що у селі немає автобусу, не розчищаються дороги. Так от, ми можемо залишити так, як є і нічого не робити. Проте можна подивитися на досвід громад, що вже об'єдналися та три чи чотири роки працюють в новій системі координат: там уже придбали нові автобуси та снігоочисне обладнання й команда діє вже зовсім по-іншому. Тобто, вже поряд є приклади того, що реформа працює на покращення життя людей», - каже голова Харківської обласної ради.