Сергій Чернов: Обмін кращими практиками має відбуватися з урахуванням актуальних викликів

Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов перебуває у Краматорську, де бере участь у семінарі «Кращі практики місцевого самоврядування: нові шляхи обміну та поширення».

Під час свого виступу Сергій Чернов розповів про діяльність Української асоціації районних та обласних рад, зазначивши, що вона об'єднує усі обласні ради України та 429 районних рад з 488, що наразі існують в державі.

За його словами, одним з головних напрямків своєї роботи, поруч із нормотворчою, комунікацією з органами влади, співпрацю з міжнародними організаціями, УАРОР визначила як організацію обміну досвідом та вивчення кращих практик.

«Можна виділити два етапи вивчення кращих практик в процесі становлення місцевого самоврядування в Україні. Перший – до 2014 року, коли вивчався досвід інших держав, де були успішно проведені реформи місцевого самоврядування та проведена децентралізація.

Другий етап – після початку реформування місцевого самоврядування в Україні, коли у вітчизняних органів місцевого самоврядування з'явився власний досвід успішної реалізації проектів. Ми маємо данні як про успіхи так і ризики. Обмін інформацією має відбуватися з урахуванням актуальних викликів», - підкреслив Сергій Чернов.

Для систематизації та поширення знань про методологію, кращі практики реалізації проектів із залученням до співпраці громад, місцевих місцевого самоврядування з 2012 року при УАРОР починав роботу Ресурсний центр сталого місцевого розвитку, який засновано за підтримки Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

З 2016 року за участі Української асоціації районних та обласних рад, Асоціації міст України за підтримки USAID почалася реалізація проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС). Проект спрямований на створення сприятливого середовища для впровадження децентралізаційної реформи в Україні; зміцнення місцевого самоврядування, поглиблення демократичних процесів розвитку територіальних громад та стабільності держави.

На думку голови Харківської обласної ради, щорічна Всеукраїнська нарада-семінар для представників органів місцевого самоврядування, яку проводить Українська асоціація районних та обласних рад в селищі Затока Одеської області, виконує важливу комунікаційну та організуючу функції.

Так, цьогоріч, учасниками наради-семінару стали 320 представників органів місцевого самоврядування всіх рівнів зі всієї України, а також представники органів центральної влади та експертного середовища. Всього – майже 400 осіб.

За результатами заходу підготовлено Резолюцію, яка акцентувала увагу на подальшій роботі над законодавством, зокрема підтримці першочергових нормативно-правових актів, що у подальшому забезпечать динамічний розвиток децентралізації та місцевих рад. Резолюція наголосила на необхідності проведення низки навчальних програм для представників органів місцевого самоврядування та широкій комунікаційній роботі. Відповідно до неї також підготовлені звернення до центральних органів влади з цілої низки нагальних питань.