Соціально-економічний розвиток

Програма економічного і соціального розвитку Харківської області на 2012 рік

Депутати Харківської обласної ради ухвалили Програму економічного і соціального розвитку Харківської області на 2012 рік, метою якої є зростання добробуту і підвищення якості життя населення за рахунок посилення конкурентоспроможності регіональної економіки.

Програма конкретизує пріоритетні напрями розвитку області, визначені у Стратегії сталого розвитку Харківської області до 2020 року, а саме: поліпшення демографічної ситуації та розвиток охорони здоров’я; скорочення диференціації доходів населення; поліпшення якості житлових послуг і реформування житлово-комунального господарства; розвиток виробництва й переробки сільськогосподарської продукції; підвищення енергозабезпечення та енергозбереження в економіці регіону; поліпшення екологічної ситуації тощо.

Складається Програма з трьох розділів, у яких визначені основні проблеми за окремими галузями, пріоритетні завдання на 2012-й та наступні два роки, заходи з виконання першочергових завдань на поточний рік.

Фінансуватиметься вона за рахунок різних джерел, не заборонених законодавством.

Зокрема, планується що у 2012 році на капітальні вкладення на об’єкти соціально-економічного значення по галузі охорони здоров’я буде витрачено 115,3 млн.грн., з яких 96,4 млн. грн. – з держбюджету, а 18, 9 млн.грн. складуть кошти місцевих бюджетів.

На проведення ремонтних робіт та реконструкції об’єктів освітньої галузі буде витрачено майже 95 млн.грн., з них 57.7 млн.грн. – кошти держбюджету, 37,1 млн.грн. – місцевих бюджетів.

На розвиток культурно-туристичного сектору планується спрямувати 100 млн.грн. з них – майже 90 млн. грн. становитимуть кошти держбюджету.

Стратегія соціально - економічного розвитку Харківської області до 2020 року

Рішенням  III сесії Харківської обласної VI скликання ради було затверджено Стратегію соціально - економічного (сталого) розвитку Харківської області до 2020 року.

При розробці Стратегії регіонального розвитку робоча група, до якої увійшло більше 80 експертів, спиралася на чинне законодавство України, в тому числі на Закон «Про основи внутрішньої і зовнішньої політики України», також були враховані ключові принципи, закладені в Програмі реформ Президента України Віктора Федоровича Януковича.

Проект Стратегії активно обговорювався в ході круглих столів, міжнародних конференцій, опрацьовувався в комісіях обласної ради, став предметом громадського обговорення.

У складі Асоціації об’єдналися 458 рад різного рівня, що складає 97,9% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 5 об’єднаних територіальних громад