проходить сьогодні в Києві

Захід має на меті презентувати практичні результати річного впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, а також є завершенням діяльності проекту «Експертна та інформаційна підтримка процесу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні».

Конференція «Децентралізація влади: рік реформ, зміст, ризики, можливості та роль громадянського суспільства» присвячена року реального впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, партнерству органів влади й організацій громадянського суспільства у контексті підготовки та реалізації реформи.

За цей рік було дуже багато зроблено, проте не все, що планувалось. Окремі рішення були справді революційними, як наприклад зміни у бюджетному законодавстві, інші стали продуктом компромісів і не є безумовно ефективними.

Саме тому, метою заходу є обговорення перших підсумків року реформи і планування майбутніх кроків з її реалізації, оцінка ризиків і визначення можливостей та дій у цій сфері ключовими суб‘єктами реформи й організаціями громадянського суспільства.

В рамках конференції планується обговорити наступні теми:

І. Законодавче забезпечення реформи. Огляд прийнятих рішень. Перспективні розробки.

В цьому блоці передбачено оцінити досягнення, зроблені за останній рік, наскільки логіка законодавчого забезпечення реформи встигає за суспільними потребами, ціну і наслідки компромісів. Також тут планується обговорити перспективне законодавство, яке уже підготовлене чи знаходиться на стадії розробки.

ІІ. Інституційна спроможність та інформаційне забезпечення реформи.

Тут планується обговорите спроможність органів влади та організацій громадянського суспільства до проведення реформи. Як створити механізми комунікації між владою та суспільством у формуванні сприйняття реформи? Наскільки в Україні громадянське суспільство готове до впровадження реформи? Що уже зроблено, що заважає?

ІІІ. Партнерство влади, громадянського суспільства та донорів щодо реформи. Як завершити реформу? Як врахувати ризики? Як мінімізувати виклики?

В цьому блоці планується обговорити роль і місце різних суб‘єктів у підготовці та проведенні реформи. Які можуть бути механізми завершення реформи, в які терміни?

Що потрібно від кожного із учасників процесу, аби реформа була успішною, як скоординувати донорські зусилля?

Джерело