Для розгляду на пленарному засіданні чергової сесії Валківської районної ради винесено понад десять питань місцевого значення, серед яких проект районного бюджету на 2015 рік

Шість годин поспіль напружено та плідно працювали в комісіях депутати районної ради, які зібралися сьогодні за круглим столом в кабінеті голови Валківської районної ради Юрія Яцини. На спільному засіданні профільних постійних комісій депутатами було ґрунтовно розглянуто та внесено до порядку денного пленарного засідання чергової сесії районної ради більше десятка питань.

Серед розглянутих питань найбільше часу депутати приділили ретельному розгляду проекту районного бюджету на 2015 рік, з огляду на те, що процес формування бюджету цього року відбувається в особливих непростих умовах введення податкових новацій, реформування бюджетного та податкового законодавства України. Для більш предметного обговорення та ґрунтовного аналізу питання на засідання були запрошені головні розпорядники коштів районного бюджету, керівники галузей освіти, охорони здоров’я, фізкультури та спорту, культури та туризму, районного територіального центру соціального обслуговування.

Розгляду проекту районного бюджету в комісіях передувала ґрунтовна робота над головним фінансовим документом району під час двох розширених робочих нарад в райдержадміністрації, проведених спільно головою ради Юрієм Яциною та першим заступником голови державної адміністрації Віталієм Оношею за участі головних розпорядників коштів районного бюджету. Окрім того, для більш глибокого розуміння бюджетного процесу в нових умовах делегація Валківського району у складі голови ради Ю.Яцини, начальника ФУ РДА Л.Левчук, голови постійної комісії ради з питань планування та бюджету А.Шилованова та голів окремих місцевих рад району взяла участь в обласному семінарі, де вивчала новації податкового та бюджетного законодавства разом із запрошеними експертами з питань оподаткування.

Як пояснила під час комісійного розгляду проекту бюджету начальник фінансового управління райдержадміністрації Лариса Левчук, доходна частина прогнозу районного бюджету на 2015 рік розроблена на основі реформованого податкового та бюджетного законодавства, відповідно до норм чинного Податкового і Бюджетного кодексів України, Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» та інших законодавчих актів.

Районний бюджет на 2015 по доходах сформований в загальній сумі 116552,7 тис.грн., в тому числі доходи загального фонду – 115439,6 тис.грн., спеціального – 1113,1 тис.грн.

Офіційні трансферти з державного бюджету становлять 97344, 6 тис. грн. або 84,3 %, з яких:

- базова дотації – 4181,8 тис. грн.

- освітня субвенція - 31546,2 тис. грн.

- медична субвенція - 19373,4 тис. грн.

- субвенції з державного бюджету на пільги – 42243,2 тис. грн.

Спеціальний фонд районного бюджету за доходами планується в сумі 1113,1 тис. грн. До спеціального фонду районного бюджету на 2015 рік включено власні надходження бюджетних установ, які фінансуються з районного бюджету, згідно розрахунків бюджетних установ.

Найбільше питань у депутатів викликала новація Кабміну щодо передачі мережі дошкільних навчальних закладів, сільських будинків культури та бібліотек на утримання за рахунок районного бюджету з огляду на те, що механізм передачі об’єктів із власності місцевих громад до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста району – справа не одного місяця, а фінансувати та утримувати заклади необхідно вже зараз.

Дане питання доручено відпрацювати додатково у профільних постійних комісіях, засідання яких призначено на 16 січня 2015 року. Початок роботи о 8.30 годині.

Загалом, представлені фінуправлінням райдержадміністрації основні показники районного бюджету з урахуванням офіційних трансфертів з державного бюджету підтримані депутатами, взяті за основу, питання щодо затвердження районного бюджету на 2015 рік внесено до порядку денного пленарного засідання чергової ХL сесії районної ради та буде розглянуто депутатським корпусом райради у п’ятницю 16 січня 2015 року.