Нарада про участь місцевих рад Валківщини у проектах розвитку громад

Про участь місцевих рад Валківщини у проектах розвитку громад та міжнародної технічної допомоги у 2014 – 2015 роках та про початок ІІІ фази проекту ЄС та ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – МРГ ІІІ» в Україні йшлося на нараді з головами місцевих рад, керівниками комунальних підприємств, закладів охорони здоров’я та позашкільної освіти Валківського району.

Про мету, пріоритетне спрямування, тривалість та бюджет проекту ЄС та ПРООН доповіла зібравшимся керуюча справами районної ради Тетяна Котенко. Третя фаза проекту спрямована на відновлення соціальної та комунальної інфраструктури в таких пріоритетних сферах діяльності місцевих громад як енергоефективність, охорона здоров’я, охорона навколишнього середовища, водопостачання спільно з розвитком малого агробізнесу. Мета проекту полягає у сприянні сталому економічному розвитку на місцевому рівні через заохочення ініціативи громад по всій території України.

У Валківському районі є ради із достатнім потенціалом, які при певних умовах можуть притягти потужні інвестиції на розвиток громади, - запевнив голова ради Юрій Яцина, наголосив на важливості питання та закликав керівників місцевих рад невідкладно по максимуму включатися в роботу над створенням ініціативних груп, залучаючи до співпраці профільних спеціалістів, активних членів громад. Наголосив на необхідності залучати до участі в підготовці проектів розвитку місцевих громад молодь, студентів, підтримувати їх ініціативу, шукати людей, які допомагатимуть у написанні проекту, в підготовці пакету документів, в реалізації проектів. Завдяки міжнародної технічної допомоги є нагода залучити позабюджетні кошти на розвиток комунальних підприємств та закладів - охорони здоров’я, освіти, в тому числі і позашкільної освіти, чим мають скористатися керівники разом із ініціативними групами з числа небайдужих громадян для вирішення найбільш актуальних проблем підприємств та закладів…

Впродовж наради були обговорені також питання децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування в Україні на сьогоднішньому етапі, про прийнятий Закон України «Про співробітництво територіальних громад».

Про охорону громадського порядку на територіях місцевих територіальних громад району під час виборчого процесу доповів підполковник Андрій Борисов, заступник начальника Валківського райвідділу міліції – начальник відділу з питань громадської безпеки, прохав керівників місцевих рад допомогти співробітникам міліції, які чергуватимуть на виборчих дільницях, сприяти їх роботі із забезпечення громадського правопорядку в громадах під час підготовки та проведення виборів.