Вивчення досвіду діяльності Валківської районної ради в частині різновекторної організації зв’язків і співпраці з громадськістю

У незвичному виїзному режимі практичне заняття для слухачів денного відділення ІІ курсу Харківського регіонального інституту Національної академії державного управління при Президентові України разом із викладачами провів голова Валківської районної ради Яцина Ю.Д. Темою заняття стало вивчення досвіду діяльності Валківської районної ради в частині різновекторної організації зв’язків і співпраці з громадськістю та інформаційне забезпечення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування.

«Ступінь забезпечення зв’язків із громадськістю та належне інформування про діяльність місцевої влади є показником, від якого у значній мірі залежить імідж самої влади та місцевої громади загалом» - зазначив Юрій Яцина. Розповідаючи про діяльність Валківської районної ради, Юрій Дмитрович зосередив увагу слухачів на важливості системної взаємодії органів місцевого самоврядування та державної влади з громадськими організаціями, органами самоорганізації населення та іншими інституціями громадянського суспільства, залучення громадськості до розробки і ухвалення рішень, широкого обговорення місцевих проблем, вироблення дієвих пропозицій стосовно шляхів їх вирішення та формування спільних виважених обґрунтованих управлінських рішень та проектів.

В умовах переходу до інформаційного суспільства актуальним стає для органів місцевого самоврядування активне використання новітніх інформаційних технологій. У Валківській районній раді за ініціативи тоді ще заступника голови ради Яцини Ю.Д. та його безпосередньої участі ще у 2006 році був створений і успішно використовується в діяльності ради офіційний веб-сайт, де можна знайти інформацію про склад ради, постійних профільних комісій ради та її виконавчого апарату; ознайомитися із реєстром публічної інформації та з проектами і рішеннями районної ради. Відповідно до положень діючого законодавства для аналізу, опрацювання та формування пропозицій депутатами райради та інформування громадян в розділі «Публічна інформація» розміщують проекти рішень з питань, які пропонується винести на розгляд сесії, проекти цільових районних програм тощо. Для зворотного зв’язку створена «Гостьова книга», де будь-хто може задати питання і оперативно отримати відповідь на нього.

Коротко зупинився Юрій Дмитрович на взаємодії районної ради з районними засобами масової інформації – газетою «Сільські новини» та районним радіо, з регіональним виданням «Слобідський край», розповів про інформаційну співпрацю із обласною радою та Асоціацією ОМС Харківської області щодо висвітлення діяльності райради на їх офіційних сайтах.

Група слухачів разом із викладачем Академії щиро дякували Юрію Дмитровичу за теплий прийом, цікаву екскурсію приміщенням Будинку Рад та змістовну розповідь за темою практичного заняття.