Європейський досвід мобільної роботи з молоддю вивчають на Дергачівщині

У Дергачах презентовано міжнародний освітній проект «Мобільна робота з молоддю: європейський досвід», що здійснюється спільно з Харківським Національним університетом ім. В.Н.Каразіна, Міжнародною організацією з мобільної роботи з молоддю ISMO (Німеччина) та соціальною організацією Aktion Mensch (Німеччина).

Участь у презентації взяли заступник голови Дергачівської районної ради Вячеслав Желтобрюх, голова Дергачівської районної державної адміністрації Микола Веретейніков, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації.

Проект презентували почесний голова Міжнародної організації ISMO Вальтер Шпехт, заступник директора Департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації Світлана Дригайло, заступник декана соціологічного факультету Харківського Національного університету ім. В.Н.Каразіна Ольга Гужва.

За словами Вальтера Шпехта, «Мобільна робота з молоддю: європейський досвід» є практичним проектом, направленим на встановлення миру і злагоди у молодіжному середовищі і суспільстві загалом. Його головною метою є ефективна взаємодія теорії та практики щодо соціальної роботи з молоддю, зокрема з уразливими соціальними групами.

Протягом тренінгу будуть обговорювати шляхи мобільної роботи з молоддю, а також вивчатимуть європейський досвід роботи соціальних служб та соціальним працівників у цьому напрямі.

У тренінгах братимуть участь психологи, соціальні педагоги, працівники освіти, соціальні працівники, представники служб, що здійснюють соціальний супровід молоді.

Даний пілотний проект в Україні проходить тільки в Дергачівському районі, він розрахований на 18 місяців. Навчання у системі Міжнародного проекту передбачає проведення тренінгів у три етапи. Перший з них вже розпочався, два інших заплановані на осінь поточного року та весну 2015 року.

По закінченню навчання учасники Проекту отримають сертифікати ISMO та ХНУ ім. В.Н.Каразіна, які, за словами керівника Міжнародного проекту Вальтера Шпехта, дозволять стати експертом у роботі з молоддю та фахівцем з європейським рівнем знань.

Міжнародна організація по мобільній роботі з молоддю ISMO понад 45 років успішно реалізує свої проекти у Німеччині та інших країнах Європи. На сьогоднішній день організацією запроваджено близько 1,5 тис. різних соціальних проектів, один з яких відтепер реалізуватиметься на Дергачівщині.

Партнером ISMO є німецька соціальна організація Aktion Mensch, яка працює у форматі соціальної лотереї. Організація через засоби масової інформації та соціальні мережі оприлюднює наявні на сьогоднішній день соціальні проекти, до співфінансування яких можуть долучитися громадяни та представники бізнес-структур.