4 квітня відбулось пленарне засідання чергової ХХХІV сесії Валківської районної ради VI скликання, в роботі якого взяли участь керівники правоохоронних органів, органів місцевого самоврядування району, начальники управлінь та відділів райдержадміністрації та виконавчого апарату районної ради, головні розпорядники коштів районного бюджету, керівники установ, підприємств та організацій району, засобів масової інформації, громадських організацій та учнівського самоврядування.

За ініціативи голови районної ради Юрія Яцини пленарне засідання розпочалося із вшанування пам’яті загиблих під час протистоянь в країні та пам’яті активного громадського діяча, заслуженого журналіста України, Почесного громадянина міста Валки, багаторічного керівника редакції районної газети «Сільські новини» Романенко Валентини Іванівни.

В дні, коли Україна і світ відзначають визначну дату – 200-річчя з дня народження геніальної людини, духовного батька української нації, який був і є сумлінням та гордістю українського народу, який своїм запальним словом закликав до боротьби за перемогу правди, за вільну Україну, за її духовне відродження, за суверенну Державу - своєрідним символічним епіграфом до пленарного засідання сесії районної ради, що надав особливого настрою всій сесії та задав тон конструктиву і об’єднання в роботі депутатів заради спільної справи, стали поезії Тараса Шевченка у емоційно проникливому виконанні переможців районного конкурсу читців «Іду душею до Тараса», учнів Валківського ліцею Даніїла Легені та Владислава Губського. До того ж, перед початком засідання депутати та запрошені на сесію мали змогу ознайомитися із роботами ліцеїстів в рамках виставки учнівських гуманітарних проектів «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття», розгорнутої в фойє районної ради за ініціативи голови ради Юрія Яцини та за сприяння директора Валківського ліцею імені Олександра Масельського, депутата райради Віри Грєхової.

Під час сесії голова районної державної адміністрації Олександр Холодний прозвітував про виконання районного бюджету за 2013 рік, виконання Програм соціально-економічного та культурного розвитку району і делегованих районною радою повноважень.

Депутатським корпусом було затверджено попередньо опрацьований в комісіях звіт про виконання районного бюджету за 2013 рік:

- по загальному фонду: по доходах в сумі – 101349,9 тис. грн., по видатках в сумі – 101847,7 тис. грн., з перевищенням видатків над доходами в сумі 497,8 тис. грн.

- по спеціальному фонду: по доходах в сумі – 3819,0 тис. грн., по видатках в сумі – 3413,9 тис. грн., з перевищенням доходів над видатками в сумі 405,1 тис. грн.

З урахуваннях цілого ряду пропозицій та зауважень депутатів ухвалено Програму економічного і соціального розвитку Валківського району на 2014 рік. Крім того, депутати підтримали рішення щодо розподілу вільних залишків районного бюджету з метою забезпечення стабільного функціонування бюджетних установ району протягом 2014 року, в тому числі, відповідно до пропозицій постійної комісії з питань планування та бюджету додаткові кошти направлені на виконання районної Програми забезпечення призову молоді Валківського району до лав Збройних Сил України.

Зважаючи на актуальні Постанови Кабміну, направлені на економію державних коштів та недопущення втрат бюджету, депутати з розумінням поставилися до необхідності тимчасового припинення фінансування з районного бюджету більш ніж двох десятків районних цільових програм у 2014 році, одночасно рекомендуючи активно залучати для організації виконання основних заходів цих районних цільових Програм всіх учасників та фінансування за рахунок спонсорських, благодійних внесків та коштів з інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством України. Також рекомендовано переглянути відповідні місцеві Програми міській, селищним, сільським радам та, виходячи із реальних можливостей місцевих бюджетів, продовжити чи припинити їх фінансування у 2014 році.

З метою впорядкування та регламентації діяльності зі встановлення у Валківському районі меморіальних дощок рішенням сесії затверджено відповідне Положення, розроблене відділом культури та туризму райдержадміністрації. Ухвалено ряд рішень, що стосуються спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста району, внесено зміни до районного бюджету.

Наприкінці пленарного засідання сесії голова ради Яцина Ю.Д. висловив слова подяки депутатам районної ради, керівникам установ, підприємств, організацій району за надання допомоги райвійськкомату та дієву підтримку Збройних Сил України.