Особливості діяльності Валківської районної ради в світлі вимог нового антикорупційного законодавства

За ініціативи голови районної ради Яцини Ю.Д. та під його керівництвом відбулась нарада-семінар для посадових осіб Валківської районної ради на тему «Особливості діяльності районної ради в світлі вимог нового антикорупційного законодавства».

Одними з ключових питань були новації антикорупційного законодавства та нових вимог щодо здійснення фінансового контролю за суб’єктами антикорупційного декларування у відповідності до Закону України від 07.04.2011 року № 3206-VІ «Про засади запобігання і протидії корупції». Посадовців поінформовано про те, що з 01 січня 2014 року на виконання розпорядження голови районної ради в районній раді почав своє функціонування уповноважений підрозділ, зоною відповідальності якого є заходи, направлені на запобігання та системну профілактику корупційних правопорушень у Валківській районній раді в рамках реалізації нових вимог діючого антикорупційного законодавства...

Начальником відділу юридичної та кадрової роботи виконавчого апарату районної ради Вєрєвською Л.П., на яку покладено функції керівника уповноваженого підрозділу з питань запобігання та профілактики корупційних правопорушень у районній раді, було акцентовано увагу посадових осіб виконавчого апарату на заходах щодо запобігання і протидії корупції, передбачених планом на 2014 рік; вказано на недопущення ситуацій, які можна було б трактувати як корупційну діяльність. Надано практичні рекомендації посадовцям стосовно мінімізації можливості виникнення конфлікту інтересів у Валківській районній раді та способів врегулювання таких конфліктів інтересів у разі їх виникнення.

Крім того, учасникам семінару було роз’яснено, що відповідно до нових вимог антикорупційного законодавства, основними завданнями уповноважених підрозділів чи осіб буде:
- перевірка фактів своєчасності подання декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік (має бути здійснена протягом 15 робочих днів з дня, у який вона має бути подана);
- перевірка декларацій на наявність конфлікту інтересів (здійснюється протягом тридцяти днів з дня подання декларації і полягає у порівнянні службових обов’язків суб’єкта декларування з його та членів його сім’ї фінансовими інтересами);
- логічний та арифметичний контроль декларації (впродовж 30 днів з моменту подання декларації, здійснюється у порядку, визначеному центральними органами влади).

Доповідачем було окремо наголошено на наступних моментах:
- під юрисдикцію уповноваженого підрозділу підпадають посадові особи виконавчого апарату районної ради та депутати Валківської районної ради;
- уповноважені особи з питань запобігання та виявлення корупції, окрім органів місцевого самоврядування, мають визначатись на підприємствах, в установах та організаціях, що перебувають у комунальній власності;
- депутати місцевих рад мають подавати декларації до відділу кадрів за місцем роботи, непрацюючі депутати – до відділу кадрів виконавчого апарату ради;
- депутат може бути позбавлений депутатських повноважень за відмову декларувати свої доходи;
- уповноважені особи за деталізацією інформації про доходи посадових осіб місцевого самоврядування мають право звертатися до будь-яких інстанцій;
- у декларації вказуються усі кредитні зобов’язання декларанта за минулий рік (якщо йдеться про кредитну карту, то дохід у декларації фіксується відповідно до ліміту, визначеного платіжною картою);
- до декларації вносяться відомості про назви і адреси фінустанов, з якими у декларанта є фінансові відносини;
- єдиноразовий платіж, який перевищує 80 тисяч гривень, має бути відображений в декларації.

Доповідачем було зауважено, що наразі уповноваженим підрозділом готується зразок заповнення декларації з відповідними роз’ясненнями всіх новацій.

Підводячи підсумки наради-семінару голова районної ради Юрій Яцина доручив виконавчому апарату районної ради найближчим часом організувати семінар-нараду за подібною тематикою для керівників органів місцевого самоврядування району.